Skup ispred ruske ambasade u Beogradu: “Putin koristi mlade kao topovsko meso”

Vijesti 01. mar 202214:02 > 14:03 1 komentar
N1

Članice organizacije "Žene u crnom" organizirale su danas proteste ispred Ambasade Ruske Federacije u Beogradu. U protestima učestvuje 40-ak ljudi koji drže transparente na kojim pozivaju Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Zahtijevaju da se odmah prekine invazija na Ukrajinu i povuke ruske okupatorske trupe, da Evropska unija uvede dodatne sankcije i da Međunarodni krivični sud pokrene postupak zbog zločina nad stanovništvom Ukrajine.

“Najviše nas brine stradanje civilnog stanovništva. U stalnom smo kontaktu s našim prijateljicama u Ukrajini, ali i Rusiji. One su užasnute. Žene dižu glas protiv militarističke imperijalne politike Putina koji koriste ljude kao topovsko meso, mlade ruske vojnike za svoje pohode. Ne zanima ga način kako će mladi Rusi poginuti. Cijena toga je već suviše visoka. Mnoge stvari nas podsjećaju na rat 1991. godine”, rekla je Staša Zajović  iz “Žena u crnom”.

“Putin neće štediti život ni svojih građana”

Navela je kako već postoje naznake da se “majke vojnika iz Rusije i Bjelorusije organizuju jer ne žele da njihovi sinovi ginu za ciljeve jednog tiranina Putina”.

“Znamo da Putin neće štediti živote svojih građana, ali ni drugih. Međunarodna zajednica je odgovorna da zaustavi ovo i uradi to na jasniji i nenasilan način kojih ima mnoštvo”, dodala je.

N1
N1
N1
N1
N1

“Podanici kriminalne imperije Putina”

Stav koji je iznio “srpski režim” nazvala je “sramnim”.

“Možda je Srbija jedina zemlja, ne znam uz koju u Evropi, koja nema jasnu nedvosmislenu osudu invazije na Ukrajinu. Pogotovo što bi morala iz nekih pragmatičnih razloga da to pokaže jer Ukrajina nije priznala Kosovo. Ali, oni su podanici kriminalne imperije Putina i misle da će tako sačuvati pozicije. Ali neće. Zabrinjavaju me stavovi građana Srbije prema stradanju naroda Ukrajine. To je veliki problem i pokazuje na koji način je degradirana ljudskost u ovoj zemlji . Jučer nam je prijateljica iz Ukrajine, koja je išla s nama u Srebrenicu i Vukovar, a živi blizu Harova, poslala pismo koje vojnici šalju svojim majkama u Rusiji u kojima navode da su mislili da idu na vježbe. Ali, ovo je prisilna mobilizacija. Naša prijateljica iz St. Peterburga kazala je kako imaju informacije o odgovornosti. Zadovoljna sam kako građani Rusije u nemogućim uslovima, dižu glas. To je dokaz da ne postoji samo Putinova Rusija”, zaključila je Zajović.

Ovo je jedan u nizu protesta koji su održani u Beogradu otkako je počela invazija na Ukrajinu. Prošle sedmice “Žene u crnom” održale su protest u Knez Mihajlovoj kada su razvukle zastavu Ukrajine. Protestima se pridružio i veliki broj građana.

Sve vijesti o situaciji u Ukrajini možete pratiti OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare