Skup podrške malim hidroelektranama: Hidroenergija je bazna energija

Vijesti 07. jul 202212:46 > 13:29 2 komentara
N1

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije, na kojoj, između ostalog, zastupnici razmatraju Prijedlog o dopunama zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalirane snage do, i uključujući 10 megavata.

Ispred parlamenta danas su se okopili oni koji su za gradnju mini hidroelektrana i koji smatraju da bi ovakakav zakon bio štetan  po bh. privredu.

Ramo Gutić, jedan od proizvođača opreme za mini hidrocentrale iz Tuzlanskog kantona, kazao je da sz se okupili zbog najavljene zabrane gradnje malih hidroelektrana.

N1

“Moja firma koja se bavio proizvodnjom opreme za male hidroelektrane neće više imati posla na području FBiH ukoliko dođe do zabrane gradnje MHE. Nećemo imati ni elektične energije iz planiranih 500 malih hidroelektrana, znači 2.5 TW/h prizvodnje električne energije, što pokriva proizvodnju TE Kakanj. Kad dođe vrijeme da se ugase naše termoelektrane, od čega ćemo onda proizvoditi električnu energiju”, kazao je.

Kaže da treba da pita parlamentarce kako misle nadoknaditi taj dio električne energije.

“Ako misle suncem i vjetrom, onda se u to ne razumiju, jer samo dio te energije može ući  u naš sistem. Nema sistema ni u Evropi koji se oslanja samo na sunce i vjetar. Hidroenergija je bazna energija i ona će biti to za ove naše sisteme”, istakao je.

N1

Kusturica: Unošenje amandmana zaustavljanje je zakona, lobiji su djelovali

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare