Skupština KS o epidemiološkoj situaciji – ima li mjesta panici?

Vijesti 28. sep 202119:35 1 komentar
N1

Epidemiološku situaciju u KS resorni ministar Haris Vranić ocijenio je stabilnom. On je na sjednici kantonalne skupštine, pored ostalog kazao kako nema povećanog broja novozaraženih, ali da su bolnički kapaciteti popunjeni. Ipak, dodao je kako nema mjesta panici, te da je zdravstveni sistem spreman, što je izazvalo brojne reakcije zastupnika.

U sarajevskim bolnicama, kako je kazao resorni ministar Haris Vranić, trenutno je hospitalizirano 209 covid pozitivnih pacijenata. Radi se o dobnoj skupini od 35 do 60 godina. Od ukupnog broja hospitaliziranih, 9 posto je imunizirano.

No, kako je naglasio Vranić, niti jedan smrtni slučaj osobe koja je vakcinisana još uvijek nije potvrđen. U fonu imunizacije, dodao je da je KS daleko odmakao od drugih kantona. Za sada je 36,5 posto vakcinisanih sa obje doze, što je, prema njegovim riječima, zadovoljavajuće, no kako je kazao, i dalje se mora raditi na promociji vakcinacije, jer su, smatra on, ljudi neopravdano protv vakcina. Za je za uvođenje restriktivnijih mjera.

“Mislim da Federacija, Ministarstvo zdravstva i ZZJZ FBiH kao i KŠ jednostavno nemaju dovoljno hrabrosti ili odlučnosti da sprovedu one mjere koje su potrebne u ovom trenutku nego jednostavno svoju neodlučnost spuštaju na kantonalne nivoe i sada kada nemate niformu onda dolazite u problem, kao što već znate. Može KS donositi odluke kakve hoće ali ako susjedni kantoni ne budu to donosili, nećemo imati neki zadovoljavajući efekat”, kazao je Vranić.

Ministar Vranić, dalje je dodao kako sarajevske bolnice poštuju raniju odluku da oko 30% kapaciteta stave u funnkciju covid pacijenata. Usvojen je i jedinstven protokol liječenja, a prema riječima ministra Vranića, nije bilo ni problema u zbrinjavanju pacijenata. Na ovaj možemo reći dosta pozitivan Izvještaj o epidemiološkojj situaciji reagovali su pojedini zastupnici.

“Vi ste ustvrdili da je situacija stabilna, a s druge strane podaci govore da smo drugi u svijetu po smrtnosti. To mi je nekako kontradiktornost pa bih volio da prokomentirate, odnosno da nam kažete u kojem to smislu, jer ipak nije mali broj zaraženi”, kazao je Zvonko Marić, zaspunik SBB-a.

“Da li imate potrebni kadar. Rekli ste da je zdravstveni sistem spreman. Nažalost, zdravstveni sistem nije spreman, to su gorući problemi”, istakla je Jasmina Biščević Tokić, zastupnica SDA.

Ministar Vranić kazao je da se vodila statistički ispravna politika, ne bi imali ovoliki procent smrtnosti, jer su se svi bolesnici koji su bili pozitivni na Covid 19 i preminuli, vodili kao Covid preminuli. Dalje, kazao je da kadra u bolnicama fali, da je to posljedica, kako je kazao, tridesetogodišnje neplanske politike zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, da je potrebno sistemsko riješenje koje se ne može desiti preko noći, jer postoji taj limitirajući faktor, a to je ZZO KS, kome je pisano više zatjeva za zapošljavanje, ali da se odgovor još čeka.

Također, upućene su preporuke nadležnim o vakcinaciji trećom dozom građana starijih od 60 godina koji imaju veći broj komorbiteta. Sjednica je iskorištena svakako da se građani još jednom pozovu na vakcinaciju. Jer jedino ona, kažu nadležni, donosi rezultate u borbi protv pandemije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare