Skupština KS: Ozbiljne optužbe ministra i zastupnika

Vijesti 27. apr 202120:31 0 komentara

Verbalni obračun dva Harisa, Vranića kantonalnog ministra zdravlja i Zahiragića, zastupnika, obilježio je sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo. Nakon njega, reagovali su iz najveće zdravstene ustanove u zemlji s porukom da nisu polumilitarna institucija. Imaju tri pištolja, koriste se dva. Najvažnije za građane je da je situacija sa širenjem korone mnogo bolja.

Za ministra Vranića situacija je izuzetno zadovoljavajuća.

“Pogotovo posljednjih 15 dana kada se bilježi konstantan pad novozaraženih osoba, prijema na hospitalizaciju, kao i pad dnevnih smrtnih slučaja, a povećan broja oporavljenih osoba.To ukazuje da je krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na vrijeme donio adekvatne epidemiološko-restriktivne mjere koje je Vlada Kantona Sarajevo usvojila”, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Ipak ministar Vranić je uz činjenicu da je Vlada Kantona hrabro i odlučno donijela mjere prije svih drugih, izostavio spomenuti da nisu donesene na vrijeme jer je više od deset dana incidenca bila viša od 300, nakon čega je i počeo eksponencijalni rast oboljelih od britanske varijante.

Međusobno prepucavanje imenjaka

Mada su neki zastupnici utopistički istaknuli da se umirila prepucavačka retorika u medijima imenjaci, najglasniji zastupnik SDA u Skupštini I kantonalni ministar zdravstva, ipak su iskoristili priliku za međusobna prepucavanja.

“Ministar Vranić ponovo nije propustio priliku da iznese vrlo neutemeljene optužbe o militarizaciji osiguranja, o velikom broju smrtnosti u jedinicama intenzivne njege”, kazao je Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (SDA).

“Ja ću vas samo podsjetiti da u KCUS-u radi 120 securityja naoružanih pištoljima, da postoji samo jedan ulaz u KCUS koji liči na granični prijelaz”, kazao je Vranić.

“Zato što su doktori poput ministra Vranića u radno vrijeme su koristili sporedne izlaze i nisu radili svoj posao i mnogi doktori su iznosili opremu vrijednu i opremali svoje privatne ordinacije”, kazao je Zahiragić.

Ovako ozbiljne optužbe koje bi bile procesuirane u bilo kojoj zemlji, u BiH se koriste kao populizam. Zastupnik Zahiragić je interesantno pohvalio imunizaciju, priklonivši se pri tome uplakanim zahvalnim i strpljivim građanima, koji su s velikim kašnjenjem imunizirani protekle sedmice, pri čemu je zanemario evidentne probleme u npr. informacionoj podršci vakcinaciji. Na sjednici se nije govorilo samo o propustima u prošlosti. Jedna od tema je bila i nestašica Clexana.

Nestašica Clexana

“Nedavno je ministar izjavio da je u procesu nabavka 11.000 injekcija za Opću bolnicu i 11.000 za Dom zdravlja čini mi se, a informacije s terena govore da se pacijenti i dan danas susreću sa nestašicom i ne mogu doći do ovog lijeka”, kazala je Nejra Dizdarević, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (Naša stranka).

Što je vidno ovih dana i na društvenim mrežama gdje covid pacijenti i trudnice i dalje traže Clexan, za šta je ministar Vranić dao i objašnjenje, ljekari nisu promijenili praksu davanje Clexana mada postoje i drugi jednako dobri antikoagulanti.

Zabilježeni su čak i slučajevi da se Clexan davao neselektivno, pa i građanima koji su bili vakcinisani, a uključivanje antikoagulantne terapije nakon primanja vakcine je nonsens.

U izvještaju je izneseno i da su menadžeri javno-zdravstvenih ustanova krivi što nisu pravovremeno i u dovoljnim količinama nabavili ne samo Clexane već i druge lijekove i infuzije.

Na prijedlog zastupnice Segmedine Srne-Bajramović danas je usvojen je zaključak da se obavi zdravstveno-inspekcijski nadzor u zdravstvenim ustanovama za sve smrtne slučajeve o kojima porodice govore u javnosti u zadnje vrijeme, te da se o poduzetim radnjama i mjerama obavijesti Skupština KS.

“Cilj je utvrđivanje svih relevantnih činjenica, kako u interesu porodica, tako i zaštite digniteta medicinske profesije”, kazala je Segmedina Srna, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (SDP).

No porodice neće čekati inspekcijski nadzor. Danas pozivaju Tužilaštvo i SIPA-u da spriječe rasformiranje respiratornog centra na staroj hirurgiji u KCUS-u dok se ne utvrdi ispravnost njegovog funkcionisanja u cilju, kako kažu, sprečavanja uklanjanja dokaza od strane menadžmenta KCUS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!