Skupština TK predložila mjere za suzbijanje korona virusa

Vijesti 24. mar 202118:25 0 komentara

Skupština Tuzlanskog kantona danas je hitno zasjedala te je analizirana trenutna zdravstvena situacija. Niz prijedloga je izneseno od strane poslanika, predstavnika zdravstvenih institucija i kriznog štaba. Sve je jednoglasno usvojeno i ide prema Vladi TK koja se mora o tome očitovati za pet dana.

Nekontrolisan ulazak preko granica u BiH bez negativnog PCR testa i donošenje novih sojeva virusa, popuštanje i nepridržavanje preporučenih mjera, nije bez posljedica.

“Broj oboljelih, hospitaliziranih i procenat oboljelih u odnosu na procenat testiranih. Nemamo eksponencijalni rast oboljelih, postepen je. Ali nema ni tendecije neke stabilizacije posmatrajući stanje zadnja dva, tri dana”, kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Krućih mjera za sada nema. U covid bolnicama je oko 150 pacijenata, a 70 % kapaciteta je popunjeno. Po sistematizaciji nedostaje 61 doktor medicine i 377 medicinskih sestara i to je problem.

“Najveći nedostatak hronični i prije pandemije su bile medicinske sestre. Ja sam Skupštinu zamolio da pomogne UKC-u i drugim ustanovama. Imamo dovoljno medicinskih sestara na birou. Sistematizacija nam nije popunjena. Postavlja se pitanje kako to finanisijski iznijeti i tu će se morati iznaći sredstva. UKC neće moći u povećanoj potrošnji lijekova u pandemiji, izdvojiti novac iz tekućeg poslovanja”, izjavio je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

A sredstava ima, tvrdi Klub poslanika SDA i podsjeća na 19 miliona KM koje su ostale od prošlogpdišnje tranše MMF-a te ih treba utrošiti za poboljšanje kvalitete života, za pomoć privredi te posebno za poboljšanje funkcinisanja zdravstvenih ustanova.

“Radi se o 19 miliona KM. To su sredstva koja su operativna i mogu se direktno upotrijebiti kao odgovor na pandemiju. Ponudili smo mjere da se da u zdravstveni sistem, u kupovinu određene opreme, u kupovinu lijeka Heparin koji košta za desetodnevnu terapiju 100 KM, predlažemo da se dijeli besplatno”, kazao je Šekib Umihanić, Klub poslanika SDA u Skupštini TK.

I ovi i brojni drugi prijedlozi jednoglasno su usvojeni. Politikanstvu ne smije biti mjesta u ova teška vremena i svi moraju sarađivati, a prioritet su vakcine, poručeno je danas.

“Mi vidimo divljanje cijena. Kao u ratu, imamo ratne profitere, a imamo i ljude koji umiru i trpe. Prema tome, jednom je konačno vrijeme da kažemo stop i da dignemo sve zakonske barijere ako treba, pa čak i kantoni da nabave vakcine za građane”, kazao je Mahir Mešalić, Klub poslanika DF u Skupštini TK.

“Do sada se dobro nosimo sa navedenom situacijom, ali da ne bismo došli u neku goru ili da bismo ovu još lakše prevazišli, svi zajedno smo predložili sve što mislimo, sugerisali sve što mislimo, a onda će nam Vlada i Krizni štab predložiti konkretne mjere svega ovog što smo rekli”, kazao je Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine TK.

U ovom kantonu danas je zaokružen broj od 700 osoba preminulih od ili sa virusom. Od hiljadu doniranih vakcina, vakcinisan je dio zdravstvenih radnika, slijede osobe starije od 70 godina i ostale prioritetne skupine. Ostali čekaju vakcine ali i dođu na red.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!