Skupština ZDK usvojila budžet za 2021. godinu

Vijesti 29. mar 202116:14 0 komentara
Zdk.ba

Skupština Zeničko-dobojskog kantona, na online zasjedanju, usvojila je po hitnom postupku budžet za 2021. godinu, koji iznosi 401.266.000 KM.

To je do sada i najveći budžet ovog kantona, a koji je u odnosu na rebalansirani prošlogodišnji budžet, kako je objasnio ministar finansija Josip Lovrić, ove godine uvećan za oko dva posto. Međutim, očekivani prihodi manji su za oko 17 posto pa se očekuje podrška sa viših nivoa vlasti.

-Što se tiče rashoda i izdataka, oni su planirani na 401.095.000 KM. Prihodi od poreza – indirektni, na dohodak i na dobit, iznose ukupno 237.591. 782 KM, što je više za 19 posto u odnosu na 2020. godinu. Neporezni prihodi iznose 61.590.029 KM – kazao je Lovrić i  napomenuo da su ti prihodi planirani za 21 posto manje nego prošle godine.

ZDK, istakao je, računa na dio sredstva iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda, koji će biti realiziran posredstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine; 32.000.000 KM makrofinansijske pomoći od Evropske unije te 34.000.000 KM dugoročnog kreditnog zaduženja.

-Time bismo zaokružili prihodovnu stranu budžeta. Situacija je, zaista, teška. Nisam se toliko vraćao unazad, da vidim da li je nekada u prošlosti bio ovoliki problem.Ovo je ogroman problem za ZDK, za budžet ZDK-a, za finansiranje svih ustavnih i zakonskih obaveza- podvukao je Lovrić.

Ukoliko se nastavi puniti budžet kao ovog mjeseca, jer su prilivi sredstava veći nego u prva dva mjeseca ove godine, optimističan je da će, ipak, uspjeti ‘napuniti’ planirani budžet i ispuniti obaveze.

Premijer Mirnes Bašić istakao je kako razumije primjedbe opozicije na budžet te da ih smatra normalnim, ali je dodao i kako bi takvu opoziciju poželio svim kantonalnim vladama u FBiH.

-Prema projekcijama Federalnog ministarstva finansija, dobili smo takve podatke da je naš budžet za ovu godinu manji za 93 miliona KM. Sada, uzmite vi, da ispunite sve zakonske i ustavne obaveze bez tih 93 miliona KM.Da vidimo ko je taj mađioničar i ko ima ‘štapić’ da, samo ovo redovno što mora funkcionisati, da se izvrši – kazao je Bašić

Vlada ZDK, dodao je, smatrala je kako trebaju ostati na rebalansiranom budžetu iz prošle godine. Podsjetio je da je ZDK jedini prošle godine, za 11 posto, uvećao plaće zdravstvenim radnicima; da su odblokirali realizaciju projekta “Plava voda” važnog za Grad Zenicu te projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica po standardima energetske efikasnosti.

Potpisali su, istakao je, koncesioni ugovor za eksploataciju uglja s Rudnikom mrkog uglja Kakanj te je najavio da će uskoro isti ugovor biti potpisan i sa RMU Breza.

-Naš kanton nema svoju kantonalnu televiziju, a Press-služba ZDK pri Uredu premijera broji jednog izvršioca. Ta služba opslužuje 11 kantonalnih organa uprave, krizni štab, civilnu zaštitu te sva javna preduzeća i javne ustanove- istakao je Bašić.

Dodao je da su u budžetu predvidjeli i 470.000 KM za transfer podrške medijima te da će o raspodjeli tih sredstava odlučivati komisija, u koju mogu uvrstiti i članove nekih skupštinskih komisija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!