Sky News razotkrio šta je Rusija dala Iranu u zamjenu za smrtonosne dronove

Vijesti 08. nov 202220:42 1 komentar
Shutterstock

Ruski vojni zrakoplov tajno je u zračnu luku u Teheranu u augustu prevezao gotovinu i tri modela oružja - britanski protutenkovski projektil NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger - prenosi Sky News.

Oružje koje je Rusija poslala Iranu bilo je dio pošiljke britanske i američke vojne opreme koja je “pala u ruske ruke”, a bila je namijenjena ukrajinskoj vojsci, kaže tajni izvor. Izvor navodi da Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) sada može proučiti i kopirati zapadnu tehnologiju. “Vjerojatno će koristiti obrnuti inženjering pa to oružje koristiti u budućim ratovima”, rekao je izvor.

Iran je Rusiji zauzvrat dao više od 160 bespilotnih letjelica, među kojima i 100 Shahed-136 bespilotnih letjelica, kaže izvor. Ovi dronovi dobili su nadimak “dronovi samoubice” jer pri sudaru eksplodiraju. Izvor kaže da su Teheran i Moskva u proteklih nekoliko dana dogovorili još jedan posao s bespilotnim letjelicama, vrijedan 200 miliona eura.

“To znači da će se uskoro dogoditi još jedna pošiljka bespilotnih letjelica iz Irana”, rekao je.

Vojne snage Vladimira Putina Ukrajinu u zadnje vrijeme sve više napadaju bespilotnim letjelicama. To im je uz sad već standardne napade projektilima omogućilo da ciljaju ključne tačke za opskrbu strujom i vodom diljem Ukrajine, čak i u Kijevu. Baražne vatre ubile su brojne civile, izazvale česte nestanke struje i alarmirale ukrajinsku zračnu obranu, koja sada koristi skupe protuzračne projektile protiv mnogo jeftinijih dronova.

Justin Bronk, viši znanstveni suradnik na Institutu Royal United Services u Londonu, kaže da su iranski dronovi postali ključni za rusko napredovanje. “Da Iran nije isporučio Shahede, ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu za struju i vodu bili bi znatno manje učinkoviti”, rekao je.

Iran će Rusiji možda slati i sofisticirane balističke projektile?
Još veća potencijalna prijetnja za Ukrajinu je to što je Iran navodno pristao Rusiji dopremiti veće i sofisticiranije balističke projektile. Ako je to istina, ukrajinski ambasador u UK-u Vadim Pristajko kaže da će to biti “prava, prava prijetnja” za Ukrajinu.

“Ako dobiju velik broj balističkih projektila, suočit ćemo se s velikim problemima”, kazao je.

Iz Irana kažu da su nagađanja o balističkim projektilima “potpuno netačna” iako su nedavno napokon priznali da su u Moskvu slali bespilotne letjelice. Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian je u subotu rekao da se to dogodilo prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu. No Ukrajina, SAD i Francuska optužili su Iran da je Rusiji bespilotne letjelice poslao nedavno. Ne zna se koliko ih je točno poslano, ali iz SAD-a su u julu najavili da Iran Rusiji planira poslati na stotine dronova.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare