Slabovidni građanin pisao OHR-u: Želim samostalno glasati na izborima

Vijesti 12. nov 202118:08 2 komentara
N1

Na posljednjoj sjednici Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakona Bosne i Hercegovine, održanoj 10. novembra, od ukupno 14 članova prisustvovalo je svega šest. Politička volja ovog tijela izostaje, ali volja obespravljenih građana nastoji iznaći neophodna rješenja.

Amir Mujezin, teže slabovidna osoba, za sebe kaže da je građanin ne drugog, nego trećeg reda jer je jedan od onih koji nisu u mogućnosti samostalno glasati na izborima. Obraćao se mnogima, političkim strankama, institucijama, Interesornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakona, predsjedniku HDZ-a, a posljednja adresa je i OHR.

“Visoki predstavnik, ukoliko želi, može da pomogne u tome da se što prije dođe do sistemskog rješenja, odnosno kako da se promijeni zakon. A onda ćemo vidjeti kako ćemo tehnički. Da li ćemo telefonom, da li ćemo Brajevim pismom kojim se mi služimo, da li ćemo nekim drugim putem, naći ćemo mi rješenje kako je najbolje. Oglasio sam se isto tako jednim otvorenim pismom i Draganu Čoviću, gdje sam ga kao čovjeka zamolio da obrati pažnju na nas, ako traži izmjenu izbornog zakona kao legitimni hrvatski predstavnik da shvati da legitimno pravo je i moje kao slijepe osobe i građanina grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine da tražim svoje pravo da mogu na samostalan način izaći na izbore. Dakle, svaki put neko bira za mene, sad da ja dalje ne govorim koliko i da li postoji povjerenje, nepovjerenje. Želim jednog dana da ja i sve osobe sa invaliditetom u BiH kojih ima preko 20 hiljada, možemo izaći samostalno na izbore. To je suština cijele priče”, priča nam Amir Mujezin.

To je suština priče i problema koji su tehničke prirode i čije izmjene su nužne kako bi se osigurala prava osoba s invaliditetom i sačuvao legitimitet njihove izborne volje. Borci za ostvarenje ove misije nastoje pronaći odgovorne.

Vehid Šehić, bivši član CIK BiH i član Koalicije “Pod lupom”, pojašnjava nam ko su ti koji moraju mijenjati stanje.

“U ovom trenutku niko ne može osim Interesorne radne grupe, koju je formirala Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara. Mogu biti određene preporuke, međutim za ovaj izborni ciklus za sljedeću godinu sigurno da to neće biti toliko u fokusu”, navodi Šehić.

Pitanje je da li će biti i sljedeće jer predsjedavajuća tog tijela ne daje ohrabrujuće informacije.

“Gospodin Sredoje Nović, ispred Interesorne radne grupe je rekao da ova radna grupa ne može raditi na tehničkim izmjenama izbornog zakona. I vjerujte to niko nije komentarisao, ja mislim da je to nama posao i to nam je zadatak”, navela je Alma Čolo, predsjedavajuća Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakona.

Trebao bi biti, ali nije. Pitali smo ukoliko ne oni, ko bi onda trebao raditi na tome.

“Pa ne znam, to izgleda ne bi trebao niko da radi, jer je dobro da se zadrži ovakvo stanje. Da se omoguće manipulacije, da se omogući krađa glasova, prilikom izbora što nikako nije dobro za budućnost ove zemlje”, odgovara Alma Čolo.

Za budućnost zemlje u kojoj je ostvarenje osnovnih građanskih prava nemoguća misija, a pronalazak nadležnih za rješenje ovako važnih pitanja poput glasanja slabovidnih i slijepih lica, slijepa ulica – bez izlaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare