Sladić: Snijeg u Sarajevu trebali bismo očekivati oko ponoći

Vijesti 24. jan. 202121:281 komentar
Podijeli:
FENA/Alma Pašić Delić

Nedim Sladić, meteorolog Face TV, navodi da prema projekcijama prognoznih modela centar prizemne ciklone se trenutno nalazi nad jugozapadom Bosne i u narednim satima je u odmicanju je prema sjeveroistoku Bosne i Srbiji.

Uz ciklonu vezana je hladna (mada kako hladni zrak sustiže topli i pod njega se podvlači rekao bih na prvu i okludirana fronta, iako nije tako sporopokretna, te po UKMO i ICON nije ni u završnom stadiju jer će ponovo od Rumunije jačati) koja će sa sjeverozapada se premještati prema jugoistoku.

Sa zadnje strane ciklone je došlo do promjene visinskog strujanja s jugozapadnog na sjeverno i sjeverozapadno s kojim počinje pritjecati sve hladniji zrak, najprije u Krajini gdje je kiša usljed pada temperature zraka i prisutnosti pojačanog sjeverozapadnog vjetra u frontalnoj zoni prešla u susnježicu i snijeg. Uskoro će nam stizati slike iz snježne Krajine.
U narednim satima odmicanjem ciklone na sjeveroistok, dolazit će do priliva hladnijeg zraka i u ostatku naše zemlje, a neposredni utjecaj fronte koji će odmicati prema istoku i jugoistoku zemlje osjetit ćemo u vidu prolazno pojačanog sjeverozapadnog vjetra. Najmanje padavina očekuje se na istoku Bosne i djelomično u centralnim predjelima, budući da će oni biti na direktnoj trasi ciklone, čiji centar po pravilu karakteriše mirnije vrijeme u odnosu na okolinu. U Hercegovini i u narednim satima prognoziraju se obilnije padavine s kojim do jutra može pasti i novih 20 do 30 mm u nižim predjelima, a na navjetrinskim stranama Dinarida i preko 50 mm u slučaju obilnijih izljeva, kako će se nad prirodnom preprekom zrak dodatno hladiti, širiti i kondenzovati.

Prema trenutnim projekcijama, snijeg u Sarajevu trebali bismo očekivati oko ponoći (+/-1h).

Uzimajući u obzir natopljeno tlo i razmjerno visoku temperaturu tla na 5, 10 cm i 40 cm usljed natprosječno visokih temperatura zraka u proteklom periodu, kao i trajnost padavina, ne očekuje se veće formiranje snježnog pokrivača.
Do idućeg jutra očekivana visina novog snijega je od 2 u istočnim predjelima do 10 cm u nižim predjelima Krajine, na višim nadmorskim visinama (brdsko-planinski predjeli) od 10 do 15, lokalno u višim dijelovima sjeverozapadne Bosne do 20 cm, a na najvišim planinama i do 30 cm, uzimajući u obzir da veći dio dana snijeg je padao iznad 1300 m.n.v.

Odmicanjem ciklone prema Srbiji, s zapada i jugozapada očekuje se prolazno jačanje tlaka zraka, a iza 04:00 postepeno slabljenje padavina.

Komentari

Vaš komentar