Sladić za N1: Možemo računati da će polnoćku obilježiti južni vjetar

Vijesti 21. dec 202118:57 > 21:45 0 komentara
N1

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama u narednom periodu, kazavši da je decembar topliji mjesec od višegodišnjeg prosjeka.

Generalno gledano, decembar je kada se pogleda situacija nešto topliji mjesec od višegodišnjeg prosjeka. Primjećene su oscilacije iz toplog u hladno u kratkom intervalu. Imali smo temperature koje su išle do 10 stepeni pa bi se spustile na 3 sve do početak druge dekade mjeseca, onog čuvenog vikenda kada je veća količina padavina zabilježena na području TK i većeg dijela središnje i zapadne Srbije. Cijela jedna mjesečna količina padavina je pala za jedan vikend“, kazao je Sladić za N1.

Istakao je da se od sredine naredne sedmice mogu “otvarati vrata ka toplim zračnim masama iz Mediterana”.

Mi već polako sada od sredine sedmice možemo otvarati vrata ka toplim zračnim masama iz Mediterana. Razlika između povišenijeg zračnog pritiska sa jugoistoka i sniženijeg sa sjeverozapada će polako za posljedicu imati jačanje južnog vjetra koji će biti sve izraženiji od 24. decembra. Dakle, mi možemo već računati da će polnoćku obilježiti južni vjetar. Obično kažu kakav vjetar obilježi polnoćku takav obilježi cijelu godinu. Po tom vjerovanju, jugo bi trebao biti dominantan naredne godine. Jako je naugodan vjetar, budući da se tada u mozgu luče pozitivni joni koji negativno utječu na naše raspoloženje. Naročito to Dalmatinci osjećaju koji kažu da ih tada “hvata fjaka”. Temperature bi zahvaljujući južnom strujanju porasle u narendom periodu“.

Sladić je kazao da je inače običaj da ako je “Božić u proljeću”, onda Uskrs bude bijeli.

Ako je “Božić u proljeću”, Uskrs bude bijeli. To je nekako običaj na koji se navikavamo. Statistika kaže kako je kod nas “bijeli Božić” rijetkost. Nekako svi smo navikli kada gledamo božićne filmove sve je u znaku snijega, ali nažalost to je samo u filmovima kada je riječ o ovom evropskom dijelu. Za Ljubljanu će ovo biti 18. Božić kada nema snijega, Zagreb je tek imao 2007. Božić sa snijegom“.

Generalno gledano, južina koja slijedi će dosta jako otapati snijeg pa bi na neki način već moglo doći do ugrožavanja skijaške sezone. Bit će ovo zanimljiva zima u svakom slučaju“, dodao je.

Uskoro video kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!