Sladić za N1: Porast temperatura od četvrtka, za vikend i do 42 stepena

Vijesti 18. jul 202211:13 > 12:03 2 komentara
N1

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić za N1 je danas govorio o vremenskim prilikama za naredne dane u našoj zemlji. Kako je kazao Sladić, do srijede ćemo imati relativno normalne vrijednosti temperature zraka, a da nam uskoro slijede i velike vrućine.

Imati ćemo izuzetno visoke temperature zraka naročito od sredine sedmice, naročito kada očekujemo da ćemo dosegnuti vrhgunac toplotnog vala. Zapravo najtoplije će biti za dane narednog vikenda. Još ćemo prijatno spavati dvije noći i nakon toga kreće zagrijavanje koje će svakodnevno donositi sve više temperature zraka. Krivac za to će biti prodor osjetno toplog vrućeg afričkog zraka koji će se spuštati sa zapada Evrope ka istoku i naravno on će nam usloviti da temperature zraka na kraju sedmice u BiH dosegnu i premaše vrijednosti od 40 stepeni“, kazao je Sladić.

“Kako će to utjecti na požarišta?

Nažalost, sušan period koji je prisutan u našj zemlji nepovolujno se nastavlja i u narednom periodu. Konkretnih padavina nema na vidiku prije naredne sedmice. Evropski informacijski sistema za detekciju i praćenje požara upravo je Hercegovinu svrstao u vrlo visok rizik od požara narednih dana, kao i dio Jadrana i veliki dio Evrope. Upravo sva ova vrućina koja se danas akumulira ovih dana polako će se prelijevati prema centralnoj i potom jugoistočnoj Evropi pa tako i prema našim predjelima pa će temperature zraka odstupati od uobičajenih. Konkretno govoreći, temperature zraka narednih dana, pogotovo one jutarnje do srijede će se kretati od 14 do 20 stepeni u Bosni, na jugu do 26“, dodao je meteorolog Nove BH.

Kako je dodao, od četvrtka do nedjelje će temperature rasti svakog dana.

Dnevne temperature od 28 do 34, na jugu do 38. Od četvrtka do nedjelje će te temperature biti svaki dan sve više. U četvrtak će te temperature biti od 16 do 22, na jugu do 26. Dnevne temperature od 28 do 34, na jugu do 38. Od četvrtak do nedjelje su temperature sve više. Najviše dnevne od 35 do 40 stepeni, a lokalno za dane vikenda u pojedinim kotlinama centralne Bosne i do 42 stepena Celzijusa. Ovo jesu vrućine kakve smo imali i proteklih godina, ali svakako da su temperature zraka više nego uobičajene vrijednosti za ovo doba godine“.

U Velikoj Britaniji se danas očekuje najtopliji dan otkako postoje mjerenja u ovoj zemlji gdje bi temperatura po prvi put trebala premašiti 40. podiok. Razlog zašto imamo ovako temperature zraka je Omega blocking system koji ne dozvoljava prodor većih hladnijh masa koje bi mogle donijeti preko centralne Evrope padavine i niže temperature zraka“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare