Slađana Jašarević o sukobu sa Dodikom: Bolje je što nisam ostala

Vijesti 05. okt 202116:57 > 18:48 0 komentara

Novinarka BN televizije Slađane Jašarević kazala je za N1 kako reporteri ne idu na press konferencije jer im je dosadno nego rade svoj posao. Slično je bilo i na konferenciji za javnost Milorada Dodika kada je došlo do sukoba člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Jašarević. Otkrila je kako nije osjećala strah, ali da je imala dilemu da li da se suprotstavi Dodiku ili da konačno kaže dosta.

N1: Kako vam je sad sa ove vremenska distance kad slušate vašu raspravu sa Dodikom?

Slađane Jašarević: I dalje je mučno kao što je bilo onaj dan kada sam došla na press konferenciju poslom. Mi na konferencije za medije ne idemo jer nam je dosadno nego idemo raditi svoj posao. I onda sam 20 minuta slušale gnusne laži. I postavite pitanje i Dodik vam kaže ugasite mikrofon. Toliko o kulturi dijaloga.

Taj trenutak kad vi odlučite da mu odgovorite, da mu kažete da više ne proziva BN televiziju… kakav je osjećaj?

Straha nema, ali ima dileme. U smislu da li da ga pustim, nije to prvi put da tako priča. Ima dileme da li prešutjeti po ko zna koji put ili ustati i reći sad je stvarno dosta.

Šta je bilo poslije vašeg sukoba?

Ja prvo nisam mogla postaviti pitanje jer su ugasili mikrofon. Dodik je odmah rekao ugasite joj mikrofon. Izašla sam, rekala sam što sam imala, i bolje je što nisam ostala. On je valjda pokušao odgovoriti na moje pitanje. I nastavio je da priča isto što je i pričao prethodnih 20 minuta.

Dodik nije prešao liniju samo prema novinarima, mnogi će reći da ju je svakako prešao. Psovka Escobaru, negiranje države, najave da će ponovo uspostaviti VRS, povući saglasnost sa OS BiH, VSTV-a, da ce Republika Srpska biti nezavisna do 2030. Mnogi ga uzimaju zdravo za gotovo, ali ima i onih poput Elmedina Konakovića koji smatra da Dodika treba shvatiti vrlo ozbiljno?

Nije poente kako ga shvataju njegovi politički protivnici ili istomišljenici, poenta je kako ga shvataju njegovi birači. Ako obećate nešto 20 ili 30 puta, a on je obećao sa raznih funkcija i poslije porekne… Da li je on opasan sada kad je satjeran u ćošak to je drugo pitanje? Ali njegove izjave niko ne uzima za ozbiljno.

Da li je opozicija u entitetu ispala naivna kad se priključila Dodiku u vezi Inzkovog zakona?

Možda i jeste, ali ovi zaključci su prijedlog opozicije. Do njih je da li će stajati iza zaključaka. Apsurdnoje da se od opozicije očekuje da riješi problem koji je izazvala vlast u Republici Srpskoj.

Da li će afera Kisik dovesti do političkog kraja Milorada Dodika?

Nije sigurno da je blizu kraj jer se kod nas krade na izborima. Mora se uzeti u stvar da je i mnogo podmićivanja jer su ljudi siromašni i slabo obrazovani pa ima se daje po 100 ili 200 maraka da glasaju za nekoga. Pa kada se uzme u obzir da vlast raspolaže javnim sredstvima niko ne moće reći kad je kraj Dodika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!