Slamka spasa mogli bi biti turisti iz Saudijske Arabije

Ekonomija 19. apr 202119:18 1 komentar

Ima li spasa za bh. turizam? Može li se očekivati bolja ljetna turistička sezona? Turistički djelatnici dovijaju se kako znaju i umiju. Pomoć entitetskih i kantonalnih vlasti nedostatna je za sve. Nade da nešto zarade u KS polažu u dolazak turista iz Saudijske Arabije. Ali i povećan broj avio linija. Slična situacija i u ostatku zemlje. No, sve je to pod znakom pitanja.

Sarajevska Baščaršija. Prolaznici u žurbi ili laganoj šetnji. Među njima gotovo da nema stranih turista. Tek poneki domaći. Ramiza Sprečić je sa svojom porodicom iz Janje došla na jednodnevni turistički obilazak Sarajeva. Prazan grad, kaže Ramiza, kao i drugi u BiH.

Turizam u BiH

“Svugdje je tako. Tako da se definitivno moramo pomiriti s tim”.

S tom činjenicom teško se mire oni koji žive od turizma. Posjete su rijetke ili gotovo da ih nema, kaže nam vlasnica zlatare na sarajevskoj Baščaršiji

“Rijetko. Uglavnom neko svrati iz okruženja, iz Srbije ili Hrvatske. Turista uopšte nema. (N1: Kako inače gledate na ovu predstojeću sezonu? Očekujete li nešto bolje? Ne očekujem ništa. Ako se nešto desi biće u svakom slučaju dobro za nas. Ali teško”, smatra Šeherzada Nuči.

U najnezavidnijoj poziciji su turistički radnici u Međugorju. Ove godine obilježavaju 40 godišnjicu Gospinog ukazanja. Očekivali su rekordnu posjetu. I popuštanje mjera na državnom nivou, ali umjesto toga…

“U Međugorju postoji 15.000 kreveta. Oni su zatvoreni od 1. novembra 2019. godine. Ukoliko ovi preduvjeti ne budu ispunjeni mislim da i od ove sezone isto tako ništa neće biti”, priča Davor Ljubić iz Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača Međugorje.

Turisti iz Saudijske Arabije

Vlada Federacije BiH ranije je odlučila da turističko-ugostiteljski sektor finansijski podrži u iznosu od 30 miliona KM. No nedovoljno za sve. Slamka spasa bi mogli biti turisti iz Saudijske Arabije. Ukoliko budu privremeno ukinute vize za ove turiste. Sa nadom se gleda i u povećani broj avio linija.

“Po prvi put linija Sarajevo -Abu Dabi. Baza WizzAira koja će biti u Sarajevu već pet direktnih linija ima za Banjaluku. Sve to nama ulijeva nadu da ćemo mi nešto napraviti u ovoj godini”, nada se Senad Halilović, Udruženje turističkih privrednika BiH.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske tvrdi da su od 15. juna prošle godine do ovog mjeseca realizovali više od 35.200 turističkih vaučera. U iznosu od 3,4 miliona KM. Također nedovoljno, smatraju u Udruženju radnika u turizmu i ugostiteljstvu RS. Dovedeni na ivicu egzistencije. Gotovo bez mogućnosti da prehrane svoje porodice, plate račune zbog čega su na ulice nedavno izašli banjalučki ugostitelji.

“Mi ne možemo da očekujemo od ove države nikakvu pomoć. Svi radnici u sektoru turizma i ugostiteljstva samo traže osnovno pravo. To je pravo da radimo”, ističe Željko Tatić, Udruženje radnika u turizmu i ugostiteljstvu RS.

U Banjaluci bolja situacija

I trenutno rade. Za razliku od sarajevskih ugostitelja, kaže nam Brenda Vujić. Koja je prvi put iz Banjaluke u turističko-poslovoj posjeti glavnom gradu BiH.

“Generalno čuli smo da rade samo bašte. Pokušavamo nešto pronaći gdje ćemo jesti. U Banjaluci trenutno je malo bolja situacija. Otvoreni su kafići i restorani. Ne samo bašte. Nego sve”, navodi Vujić.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo su krajem prošle godine istakli kako povratak na nivo posjeta iz 2019. godine očekuju tek u sezoni 2024./2025. godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare