Slavistica Andrea Lešić u ponedjeljak u emisiji Izvan okvira

Vijesti 03. jun 202210:36 0 komentara
N1

U ponedjeljak u 20 sati, u emisiji Izvan okvira, gostuje univerzitetska profesiorica, teoretičarka književnosti i slavistica Andrea Lešić.

U emisiji će, između ostaloga, biti riječi o Inicijativi Slavističkog komiteta Bosne i Hercegovine za stvaranje fonda solidarnosti kao oblika akademske podrške kolegama i kolegicama koji su izbjegli iz Ukrajine i nalaze se na teritoriji BiH.

Također, otvaramo temu historije ukrajinske kulture i umjetnosti, doprinosa slavistici, perspektivama ukrajinistike i drugim temama.

Andrea Lešić-Thomas (rođena u Sarajevu, 31. 10. 1972.) počela je studirati jugoslavenske književnosti i opštu književnost (u Beogradu, 1991-1994), završila ruski i francuski jezik i književnost, magistrirala evropsku književnost, i doktorirala na Rolandu Barthesu i Mihailu Bahtinu (sve u Londonu, na Queen Mary, University of London, između 1994. i 2001.).

U Londonu je predavala kao lektorica za srpskohrvatski jezik na School of Slavonic and East European Studies (1998-2001), i, nakon doktorata, rusku književnost na Queen Mary, University of London (2001-2005). Od aprila 2008. radi na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu), gdje predaje uglavnom književnoteoretske predmete.

Pisala je o komparativnoj književnosti (francuskoj, ruskoj i književnostima jugoistočne Evrope) i književnoj teoriji (posebno o strukturalizmu, naratologiji, i Bahtinu, kao i o problemu pamćenja). Kroz svoj naučno-istraživački rad se bavi problemom kulturnog pamćenja, kognitivnom poetikom, ljubavnim pričama i vampirima.

Izvan okvira s Nikolom Vučićem u ponedjeljak u 20 sati na N1 BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!