Slavo Kukić za N1: BiH žarište novog političkog virusa

Vijesti 16. mar 202117:29 > 18:47 2 komentara

Sociolog Slavo Kukić kazao je u Danu uživo na N1, da smo se vratili u vremena 15, 16. stoljeća. Vremena koja su bila karakteristična po plemenskom principu, po principu krvnih veza i organiziranja koja nemaju veze sa suvremenim društvima.

“Ušli smo stoljećima unazad. Možete imati najbolje uređenje u svijetu, ako vam nedostaje faktor političke volje, onda funkcionirati neće niti najbolja ustavna uređenja u svijetu. Kakvo god normativno uređenje instalirate u BiH, biće sa njim problem, jer imate političke filozofije koje ništa od toga ne priznaju. Uostalom, činjenica da se ne poznaju odluke Ustavnog suda, činjenica da se BiH ne priznaje kao država, činjenica da oni koji su na njenom vrhu govore o njezinom kraju ide u prilog ovome što sam govorio”, naveo je.

U decembru je izašla njegova knjiga analiza “Bh. žarišta novog političkog virusa”. Kazao je da se radi o sociološko-politološkim analizama u zadnje dvije godine.

“I kad se sve te analize iščitaju, nakon svih njih, jedini naslov koji se može dati, naročito sada u ovom vremenu, vremenu za koje je karakterističan virus korona, jeste naslov koji nosi. BiH je po sebi žarište novog političkog virusa. Hoću reći žarište prostora u kojem buja nacionalizam, prostor u kojem bujaju sve dezintegrativne filozofije, prostor u kojem se elementarne ljudske vrijednosti ne mogu probiti pored grupno svojinskih interesa”, istaknuo je Kukić.

Komentarisao je situacije u kojima se BiH našla zbog nedolaska vakcina.

“Ta priča o vakcinama je jedno od uvjerljivijih dokaza o neodgovornosti bh. vlasti. Prije svega o tome koliko im je do života i zdravlja njezinih građana. A ubiše se uvjeravajući i sebe i nas, kako su im interesi njihovih naroda na razini svetosti i kako je jedini razlog da žrtvuju godine i desetljeća vlastitog života i zdravlja“, kazao je.

Podsjetio je da su prve vakcine ljudima u svijetu date u 12 mjesecu.

“Danas je treći mjesec, a BiH još uvijek nema narudžbe. Političkim moćnicima je važnije da očuvaju neupitnost svoje moći u entitetu, kantonu, jer proizvođači vakcina priznaju samo države a ne begovate unutar njih, nego da sačuvaju živote ljudi. S druge strane, to što se događa unutar Federacije, je samo po sebi dovoljan razlog, što bi narod rekao da se uzmu motike i sve se to rastjera. Pogledajte što radi Vlade Federacije. Prvo, ne radi ništa. Kad je dobila nalog Federalnog parlamenta, izbor ponuđača radi na način koji je izvan svake pameti. Da bira dva ponuđača, pa onda šest, koji se s njezinim uvjetima nabavke gotovo poigravaju. Na koncu, svako sa sebe prebacuje potpis ugovora na drugog, kako bi sutra izbjegli odgovornost. Ukratko kad se to sve gleda – ružno i tužno”, naglasio je naš sugovornik.

Komentarisao je i danas objavljenu informaciju da je Ustavni sud BiH svojim zaposlenicima omogućio vakcinaciju u Srbiji.

“Nema ozbiljne zemlje, ni ozbiljne države, u kojoj njezini prvi ljudi vlastitim primjerom ne pokazuju koji su to moralni kriteriji po kojima bi društvo i država trebali živjeti”, naveo je.

Kazao je i da Dodik sa sve većom ironijom govori o Evropskoj uniji kao bh. budućnosti.

“Budite uvjereni, neće dugo proći da će uopće isključivati budućnost BiH, kao članice velike evropske obitelji i da će sve intenzivnije zagovarati savez sa Moskvom i integriranje BiH u euroazijske saveze. Naravno, i to ima svoje razloge. Glavni razlog je u kriminalu u prethodnih 15 godina zbog kojeg se Dodik osjeća sve nesigurnije za vlastitu budućnost. Stoga je nezainteresiran za omogućavanje bilo kakvih promjena, a najsigurniji način za to je okretanje leđa od Brisela prema Moskvi koja mu zbog svojih geopolitičkih interesa u ovom dijelu svijeta garantira pravnu sigurnost”, zaključio je Kukić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare