Slika inflacije u BiH: Veći prilivi novca u budžete, građani sve siromašniji

Vijesti 29. aug 202221:05 0 komentara

Veći prilivi novca u budžete, a građani sve siromašniji. Slika je to perioda velike inflacije u Bosni i Hercegovini. Povećanje cijene goriva pogodilo je budžete građana i rezultiralo lančanim poskupljenjem namirnica. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je mjeru ukidanja akciza na gorivo. Umjesto odluke za narod, kažu opozicioni političari, vladajuća koalicija u Domu naroda donijela je odluku u skladu sa svojim interesima.

Gorivo u BiH uskoro neće biti jeftinije. Dom naroda PSBiH podržao je ukidanje akciza na gorivo na mjesec dana, a ne na šest mjeseci – kako je prethodno usvojio Predstavnički dom. Time se produžava parlamentarna procedura. A ona već traje više od tri mjeseca.

“S obzirom da su u drugom čitanju usvojeni različiti tekstovi zakona u odnosu na onaj u Predstavničkom, formirat ćemo komisiju za usaglašavanje tekstova”, naveo je Nikola Špirić iz SNSD-a.

Komisija će utvrditi da li će gorivo biti jeftinije 30 ili 180 dana. Do te odluke građani nastavljaju borbu sa inflacijom koja je preko 15%. Litar goriva su prošle godine plaćali 1,85 KM. Sada je više od 3 KM.

“Bilo bi poštenije da su odmah rekli: mi smatramo da ti prijedlozi nisu dobri, da su ih odbili. Ovo je klasično pitanje političke filozofije: za šta služi država? Za šta služi vlast?”, naglasio je Mladen Bosić iz SDS-a.

Da prijedlog nije dobar već ranije je poručivala Dušanka Majkić, a sada i Nikola Špirić. Delegati iz SNSD-a u martu su odbili da se ove izmjene usvoje po hitnom postupku. U međuvremenu budžetska kasa od povećanih poreskih sredstava stalno se puni.

“Ja sam ubijeđen da promjene tih zakona neće popraviti status građana BiH. Nigdje u svijetu nisu intervencije u poreze riješile socijalna pitanja”, dodao je Špirić.

“I dalje se nastavlja njihovo bahato i osiono ponašanje. Meni ovo liči na sadomazohistički odnos gdje su predstavnici vlasti sadisti, a građani mazohisti”, istakao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda PSBiH.

Da je mazohizam trenutna ekonomska situacija poručuju i Sindikati radnika. Zbog visoke cijene goriva i druge namirnice su mnogo skuplje. Samo za prehranu potrebno je hiljadu KM, a prosječna plata je 1.160 KM.

“Ovo je praktično način da se glasajući za zakon ova mjera sahrani. U praksi ona neće znači puno”, naglasio je Saša Magazinović, delegat u Predstavničkom domu PSBiH.

Mjere izostaju, inflacija ne jenjava. Građani, kažu opozicionari, od parlamentarnih procedura nisu vidjeli nikakve benefite. Umjesto konkretnih poteza sada samo mogu očekivati formiranje nove komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!