Slučaj audiosnimka ponovo doveo u pitanje povjerenja građana u pravosuđe

Vijesti 20. sep 202119:23 2 komentara
N1

U javnosti još nema odluke da li će glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić biti smijenjena. U međuvremenu, javnost traži brojne odgovore na pitanja iz razgovora Tadić sa prvim čovjekom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. OSA samostalno pokreće istragu, no da li zakonski na to imaju pravo? Istragu traže i međunarodne organizacije, a ni Tužilaštvo BiH ne sjedi skrštenih ruku.

Iz državnog Tužilaštva poručuju da su zaprimili dvije krivične prijave protiv direktora OSA-e, zbog više kaznenih djela, između ostalog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja.

Iz OSA-e poručuju da će vještačiti nezakonito snimljeni razgovor za što će tražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije Evropske unije.

U prijavama se navode i nezakonitosti korištenja financijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama. Tužiteljstvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Bit će upućena i disciplinska prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH kao i krivična prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičnog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima“, kažu iz OSA-e BiH.

Traže se odgovori na mnoga pitanja ko je snimao i kakve će to posljedice imati, odakle snimci iz ureda glavnog državne tužiteljice.

Sve će to biti istraženo. Akteri su se izjasnili u tom pogledu, u toj sadržini razgovora tužiteljica se nije kompromitirala niti postoji insinuacija u tom pogledu s obzirom da glavni tužitelj ima sastanke sa direktorom OSA-e, sa direktorom svih agencija i tako dalje i koliko je meni Gordana Tadić rekla gospodin Mehmedagić je bio najavljen tako kao direktor agencije u šta se to kasnije izrodilo, to ste vidjeli i sami“, izjavio je Vlado Adamović.

Senka Nožica, koja u aktuelnom predmetu zastupa prvog čovjeka OSA-e pri toj funkciji, nije imala komentar, ali je kao građanin u telefonskom razgovoru za N1 istakla neovlašteno snimanje je za svaku vrstu osude, a kada se koristi u pravosuđu, onda je to jako loše. Oleg Čavka, državni tužilac, koji je vodio istrage protiv Mehmedagića, također nije imao komentar.

U periodu kada se odvijao ovaj razgovor, neposredno nakon tog perioda protiv mene je pokrenut disciplinski postupak jer sam ja navodno bez bilo čije krivične prijave proveo istragu protiv Osmana Mehmedagića. Taj disciplinski postupak je rezultirao odbačajem ali je poslužio kao razlog za podnošenje zahtjeva za moje izuzeće“, istakao je Oleg Čavka.

Odgovornost, profesionalni standardi i integritet sažetak je reakcije OSCE-a i Delegacije EU u BiH uz naglasak hitnim na istražnim radnjama.

Činjenica da se ovaj razgovor dogodio nameće ozbiljna pitanja o profesionalnom integritetu. Bilo kakvi navodi o zloupotrebi ovlasti ili o drugim primjerima neprimjerenog ponašanja trebaju odmah biti istraženi od strane nadležnih tijela. Niko ne smije biti iznad zakona, bez obzira na poziciju koju obnaša“, kažu iz Delegacije Eu u BiH.

Članovi svih institucija i tijela vlasti moraju biti predvodnici ovih napora usmjerenih ka povećanju povjerenja javnosti i ka poboljšanju ukupne vjerodostojnosti pravosudnog sistema, tako što će se u potpunosti pridržavati najviših etičkih i profesionalnih standarda“, saopćili su iz Misije OSCE-a u BiH.

Iz OHR nisu htjeli komentarisati ovo pitanje, a iz VSTV-a kratko poručili da kao kolektivno tijelo za sada nisu razmatrali pitanje audiosnimka i poziva na odgovornost. Razmatranja, barem ne u skorije vrijeme, neće biti ni u Komisiji za nadzor nad radom OSA-e.

Ovdje govorimo o jednoj nevjerovatnoj sprezi političkog uticaja na OSA-u, korištenje njenih podataka zbog utjecaja na pravosudni sistem što ustvari pokazuje koliko dno smo dotakli kada je u pitanju korupcija i organizovani kriminal“, kaže Nermin Nikšić.

Da imate snimke sa drugih mjesta, vidjeli biste da su to sve isti snimci, samo je pitanje ko je taj sistem upropastio i ko je omogućio da se sve živo snima“, istakao je Nenad Stevandić.

Nedozvoljeni i neetični razgovori narušavaju ionako krhko povjerenje u bh. pravosudni sistem, poručuju iz Transparency Internationala.

Ono što bi tužioci, ako već ne vode računa o svojoj etici, a to je povjerenje javnosti, koje je zaista klimavo i vremenom sve manje i manje i pitanje da li uopšte i postoji“, smatraju u TI.

Građani, nevladin sektor, ali i stručna javnost u BiH jedinstvenog stava – ovaj slučaj je ponovo doveo u pitanje povjerenje građana u pravosudni sistem BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare