Slučaj Dragičević: Tužilaštvo BiH smatra se nadležnim za “istragu o istrazi”

Vijesti 24. feb 202119:18 0 komentara

Još jedan slučaj stradanja mladića godinama zaokuplja pažnju javnosti, a od nedavno i Tužilaštva BiH. Riječ je o predmetu ubistva Davida Dragičevića, za koji je državno tužilaštvo zatražilo uvid od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Specijalnog tužilaštvo RS. Nakon uvida u predmet biće donesena odluka o eventualnom preuzimanju predmeta. Upućeni kažu, u slučaju da izuzme predmet, državno tužilaštvo baviće se sumnjama na organizovani kriminal, zataškavanja i korupciju. Biće to, kao što kažu advokati porodice Dragičević “istraga o istrazi”.

U martu će tri godine od smrti banjalučkog studenta, čije je ubistvo u fiokama Okružnog javnog tužilaštva. Nije se odmaklo od toga da su jedna, ili više NN osobe osumnjičene.

“Ovo Tužilaštvo sprovodi istragu u krivičnom predmetu protiv NN lica, zbog krivičnog djela Ubistvo iz člana 124. stav 1. počinjeno na štetu Davida Dragičevića iz Banja Luke. Ovo Tužilaštvo će u što kraćem roku dostaviti predmet na uvid Tužilaštvu BiH”, navode iz OJT Banjaluka.

Dok se čeka konačan stav o preuzimanju slučaja, čeka se i odluka Ustavnog suda BIH, kojem se apelacijom obratio advokat porodice Dragičević. Traže reakciju Ustavnog suda i zbog nesprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a Republike Srpske, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je izvršio obdukciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.

“Nadam se da će i Ustavni sud BiH uskoro donijeti odluku o apelaciji i to će biti jedan od važnijih dokumenata za rad Tužilaštva BIH. Ovom prilikom bih izrazio zahvalnost Tužilaštvu BIH, ali i tužiteljici Goradni Tadić, da oba ova slučaja, ubistva Davida i Dženana, privedu do samog kraja”, rekao je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

Tužilaštvo BiH smatra se nadležnim za “istragu o istrazi”, koja bi tvrde advokati dovela do rješenja misterije.

Ustavni sud BiH ranije je odbio kao neosnovanu apelaciju Muriza Memića podnesenu zbog nepostojanja učinkovitosti istrage Tužilaštva Kantona Sarajevo slučaju smrti njegovog sina Dženana. Sud je svojevremeno zaključio da ne postoji kršenje Ustava u predmetnim apelacijama. Na odluku po apelaciji porodice Dragičević još se čeka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!