Slučaj Ginex: Radnici obavljaju rizičan posao, a nadležni polemišu oko profita

Vijesti 13. maj 202221:15 0 komentara

Dugovanja su glavni razlog kada neka firma u državnom vlasništvu ima probleme. No, u Goraždu je specifična situacija. Ostvareni profit i brojni drugi planovi i interesi, te različite informacije doveli su do nestabilnosti u firmi Ginex. Tako izuzetni radnici ove fabrike namjenske industrije strepe šta će se desiti sa njihovom firmom.

Fabrika za namjensku industriju Ginex nema finansijskih problema – naprotiv, ali je ostvareni profit jedan od razloga burnog stanja u firmi i javnosti. Raspodjela dividende od pet miliona KM rezultirala sukobom na relaciji: uprava – federalna Vlada.

”Nismo poklekli ni premijer ni ja ni u jednom trenutku na osnovu pritiska privatnog kapitala da podijelimo dividendu i da mir bude u kući. Želimo da investiramo, želimo nova radna mjesta”, Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine.

Potom je najavljena smjena direktorice Ginexa, ali je uslijedio protest radnika. Agonija traje sedmicama. Direktorica neće biti smijenjena. Sljedeće sedmice u Goraždu sastanak svih predstavnika namjenske industrije.

”Pouka vlastima treba da bude da nikada više ne ulaze u ovakve avanture i političke zavrzlame i da zbog dobita i ličnih interesa smjenjuju sposobne, a postavljaju podobne”, naveo je Elmir Vranj, predsjednik Sindikata Ginexa.

Skoro 800 radnika čeka epilog. Razgovora danas nije bilo u skupštinskim klupama. Zakazana vanredna sjednica nije održana jer nisu došli predstavnici federalne Vlade i kompanije.

”Ko želi izmjestiti proizvodnju iz Goražda? Brojna pitanja imamo. Zatim jutrošnje pismo malih dioničara u kojem se također potvrđuju navodi iz pisma rukovodilaca”, rekla je Edita Velić, zastupnica u Skupštini BPK Goražde.

”Ogroman kapital je trebao da iscuri iz ovih prostora kao što treba i stanovništvo jer su to strateški planovi nekih ljudi koji kažu da je ovo trusno, nesigurno područje i da kompletan Ginex treba iseliti iz Goražda”, dodao je Suad Došlo, zastupnik u Skupštini BPK Goražde .

Federalni ministar ove navode već je označio netačnim. Imaju, poručuje, velike planove za Ginex. Zaposlenici i dalje obavljaju visokorizičan posao, dok uprava i nadležni vode polemike oko profita koji su vrijedni radnici ostvarili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!