Slučaj hajke na reportera N1 evidentiran u izvješću State Departmenta

Vijesti 01. apr 202119:11 4 komentara
N1

U posljednjem izvještaju američkog State Departmenta o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini naveden je i slučaj reportera i voditelja na N1 televiziji Nikole Vučića iz maja-juna 2020. godine.

U izvještaju State Departmenta u dijelu o izražavanju i građanskim slobodama, navedeno je da je novinar N1 televizije Nikola Vučić primio prijetnje smrću putem društvenih mreža nakon što je 26. maja 2020., “komentirajući vijest da se Zapadno-hercegovački kanton proglasio zonom bez COVID-19, sarkastično upitao hoće li uskoro biti proglašena ‘zona bez fašizma'”.

Podsjećamo, Nikola Vučić je u tom periodu bio izložen glasnom i javnom pritisku nacionalističkih grupa i pojedinaca, što je rezultiralo uvredama, prozivkama i prijetnjama. U javnim tekstovima i pratećim komentarima reporter N1 televizije obilježen je kao “halal Hrvat”, mrzitelj, autošovinista, persona non grata, mudžahedin, a protiv njega korištena su i imena Vučićevih roditelja, s referiranjem na ratne traume Vučićevog oca, a o čemu su dokazi dostavljeni pravosuđu.

“Upravni odbor Uduženja BH Novinara skreće pažnju na neprihvatljivo pokretanje medijske hajke na Nikolu Vučića, kao i političke manipulacije, činjenično neutemeljene natpise i generalizacije u vezi sa njegovim komentarom u jednom broju medija iz Hercegovine. Posebno je neprihvatljivo kršenje prava na privatnost, kao i nepotrebno izlaganje javnosti Vučićevih roditelja, posebno oca, za šta ne postoji nikakav razuman osnov niti opravdan javni interes”, objavili su tada iz Udruženja BH Novinari, nakon čega su se oglasili zvaničnici iz Vijeća Evrope, Misije OSCE-a i drugih domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo nalazi se krivična prijava koju je Vučić podnio u junu 2020. godine zbog ugrožavanja sigurnosti, no do danas Tužilaštvo KS nije donijelo tužilačku odluku po pitanju njegove prijave.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare