Slučaj Memić – ispit za državu

Vijesti 15. feb 202119:13 0 komentara

Obilježena je 5. obljetnica smrti Dženana Memića. Ni danas, nisu procesuirani odgovorni za njegovu smrt. Ovo je ispit za državu, poruka je njegovog oca Muriza Memića.

Zadnja fotografija Dženana Memića s dženaze njegove rodice snimnjena je prije tačno pet godina.

Hamza Muzur, rođak i najbolji prijatelj Memića kazao:

“Poslije dženaze on meni govori: Šta misliš Hamza kolika će naša dženaza biti. Ja mu govorim – imamo dosta prijatelja, rođaka, bit će to velika dženaza. Naveče smo izašli popili smo kafu na Ilidžu, on je otišao”.

I nikada se vratio nije. Na današnji dan, sedam dana nakon što ga je Hamza zadnji put vidio, Murizu Memiću iz Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu javljeno je da je Dženan preminuo.

“Ja se zaledio, mislim o Arijani iza leđa, Muneveri. Pitaju šta je? Rekoh bolje je i izađoh u hodnik da Admir (op. Dženanov rođak i prijatelj) zovne hitnu jer znam šta će biti. Arijana oko mene već cvili, kaže nije nešto u redu, vidim na tebi reci mi. Zaledio se, evo ko sad. Niti sam plakao, niti je mogla suza poteć, samo sam se zaledio. Mislio sam da sanjam, čuj neko da ti javi nema Dženana. Neshvatljivo, al eto preživio i taj trenutak”, priča Muriz Memić.

Bez sedativa, mirno, stameno… Kao što je na petu godišnjicu od smrti jutros prihvatio vijesti iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu potpisane kao otvoreno pismo direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i direktorice discipline za nauku i nastavu Instituta za naučno-istraživački rad i stručno usavršavanje institucija KCUS-a Enre Mehmedike-Suljić.

“Poštovani gospodine Memić, Duboko respektirajući Vašu bol zbog izgubljenog djeteta, i kao roditelji i kao građani podržavamo Vašu borbu da dođete do istine i da se kazne počinioci pravnom regulativom i sistemom u koji vjerujemo i za koji se i sami borimo, ali nikako na način da nas dovodite u vezu sa događajima i situacijama sa kojim nemamo nikakve veze. U povodu Vašeg istupanja na Face televiziji 13.02.2021. godine zahtijevamo hitni Demant u javnim glasilima za neistine koje ste iznijeli u Vašem obraćanju. Podržavamo sve istražne radnje i postupke koji se temelje na činjenicama, ali ovakva spekulativna i insinuirana obraćanja nanose štetu ne samo nama, nego cijelom zdravstvenom, pravosudnom i bezbjednosnom sistemu, tim prije što Vam nije prvi put”, stoji u otvorenom pismu.

U pismu se navodi da je od tri provedena vještačenja Klinički centar samo jednom imenovao vještake, da prof. dr. Izetbegović ne može promijeniti tim za vještačenje, a da prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, specijalista neuropsihijatar, ni na koji način nije učestvovala u liječenju i vještačenju Alise Mutap, te da niti jedna od potpisanih nije učestvovala u liječenju Dženana koji je zbirnut na Klinici za neurokirurgiju. Na dio pisma u kojem profesorice zahtjevaju kako navode istinite činjenice ili će u protivnom zadovoljštinu tražiti sudskim putem, reagirao je advokat porodice Memić Ifet Feraget.

“Istraga je u toku i to će biti naš demanti na ono što je Sebija Izetbegović rekla. Zašto je KCUS-u trebalo više od 15 dana da dostavi dokumentaciju kantonalnom tužilaštvu u vezi Dženana Memića. Priča je previše krupna. Dokaza imamo previše i bilo bi bolje da se na današnji dan niko ne oglašava, pogotovo ne ocu Murizu Memiću sa nekakvom prijetnjom tužbom. Mislim da je to blago rečeno suprotno nekim principima humanosti, a ljekari moraju biti humani ljudi s visokom dozom empatije”, istaknuo je Ferafet.

Uz poziv direktorici Kliničkog centra na zajedničko televizijsko gostovanje Muriz Memić potcrtava još jednom, da bitku vodi pravno od samog početka. A evo kako na tu bitku gleda Dženanov najbolji prijatelj.

“Pet godina bruke skrivanja ubica momka koji je bio najbolji student, najbolji učenik u Četvrtoj gimnaziji, koji je nama u čitavoj ekipi vodilja. Bio je najstariji od nas”, rekao je Dženanov prijatelj.

Na Facebook stranici Pravda za Dženana napisano je:
“I ostaju nada i vjera. Nada, da ćemo uskoro vidjeti sve odgovorne iza rešetaka. Vjera, da ćemo se sresti tamo ponovo. Vidimo se jara!”

Na naše pitanje, hoće li još neko od 45 navedenih u prijavi porodice Memić ovih dana biti iza rešetaka zbog prikrivanja dokaza u slučaju Dženan Memić, iz državnog Tužilaštva kratak odgovor – na predmetu se aktivno radi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!