Službeno zatražena ostavka Melank u komisijama PFBiH zbog “stava o ezanu”

Vijesti 28. jun 202210:42 > 10:44 0 komentara
Fena/Ilustracija

Zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Kenela Zuko zatražila je na sjednici ovog doma smjenu ili ostavku zastupnice Naše stranke Milomirke Melank (Naša stranka) iz Komisije za ljudska prava i Komisije za obrazovanje u PFBIH.

Podsjetimo, kao razlozi tog zahtjeva koji je dostavljen i Etičkoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, navode se “šovinistički, islamofobni i ksenofobni stavovi Melank o tradicionalnom muslimanskom pozivu na molitvu, a koji su se pojavili u medijima”.

Zatražena smjena zastupnice Naše stranke zbog stavova o ezanu

 “Smatramo da je zastupnica Milomirka Melank izgubila svaki etički kredibilitet nužan za učešće u radu Komisije za ljudska prava i Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, tim prije što njeni stavovi predstavljaju direktni čin kršenja elementarnih ljudskih prava, te su u potpunoj suprotnosti s vrijednostima koje bi se trebale promovirati, posebno kroz djelatnost obrazovanja i kulture. Zato je tražena ostavka ili smjena zastupnice Milomirke Melank nužna etička gesta, pri čemu naglašavamo da bi SDA na isti način reagirala i da je u pitanju atak na vjerske simbole i vrijednosti bilo koje druge religijske zajednice u BiH, čiju zaštitu također smatramo svojom dužnošću te čime štitimo BiH kao multireligijsko i višenacionalno, pluralno društvo”, navela je ranije Kenela Zuko.

Forto: Zamolio sam reisa da zaštiti Miomirku Melank

Podsjetimo, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH kazala je za Politički.ba da sporna izjava: “Zašto moramo slušati poziv na molitvu mi nevjernici? I to 1.825 puta godišnje, svaki dan, 365 dana, 5 puta dnevno? Kakvo je to uporno i bezobrazno ispiranje mozga?” nije njena, nego je to tuđi stav.

“To je jedan od brojnih stavova koje sam prikupila u cilju istraživanja o doživljaju religije u javnom prostoru u cijeloj BiH. Dakle, o svom doživljaju govorili su i vjernici svih konfesija i ateisti. Istraživanje sam radila pod garancijom anonimnosti njihovim autorima, ne samo u smislu navođenja njihovih imena, već i navođenja njihovih stavova u integralnom obliku. Stavovi su trebali biti korišteni u cilju kreacije jednog performansa”, napisala je tada Melank, prenosi Politički.ba.

Podsjećamo, u toku je 34. po redu sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a na dnevnom redu će se, između ostalog, naći i izvještaj o radu Vlade FBiH za 2021. godinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!