Smailbegović: Moguća gašenja proizvodnih pogona ili prebacivanje u RS

Vijesti 22. dec 202113:02 > 13:03 0 komentara
N1

Jučer je Parlament Federacije BiH jednoglasno usvojio dopune Zakona o električnoj energiji kojim se daje mogućnost da Vlada u slučaju poremećaja na tržištu, limitira cijene električne energije. "S tim smo dobili jednu mogućnost da razgovaramo s Vladom o procentima. Ono što bih poručio je da je zaista tih 20 posto povećanja gornja granica do kojih privreda neće doći u ozbiljne probleme, sve preko toga bi neke kompanije značajno ugrozilo", naveo je Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH za N1.

“Ono što dolazi od EP jesu ponude u povećanju od dva i pol do tri puta. Očekujem da će jedan od zaključaka danas biti glavni da se ne potpisuju takvi ugovori”, ističe Smailbegović.

Govoreći o rezervnim rješenjima, Smailbegović je u razgovoru za N1 istakaao da postoji zakonski okvir da se prebaci na rezervno snadbijevanje.

“Ali mi idemo u taj rizik, mi smo ljudi biznismeni čiji svakodnevni rad je izložen riziku, zato se nadam se da će EP I Vlada FBIH uskoro pozvati nas i da će se naći rješenje”, naglasio je.

U slučaju povećanja većeg o podnošljivog Smailbegović navodi da dio pogona prebace u RS.

“Zasigurno bi otpustili jedan dio radnika, imamo čak razmišljanja da jedan dio prebacimo u RS-u, jer je tamo električna energija niža već danas za 25 posto. Različiti su modeli, možda i smanjenje plata, ovisno o privrednicima. To je jedan lanac i pitanje je koliko će se on odmotati”, objašnjava nam sagovornik.

BiH proizvodi energiju i ima višak koji proizvodi, u boljoj je situaciji nego susjedi

Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittal Zenica, govorio je o razlozima povećanja cijena električne energije.

N1

“Ovo je jedna od osnovnih kompanija u BiH. Svi znamo da je cijena električne energije porasla u cijeloj Evropi. Bitno je objasniti da je iza svega proces dekarbonizacije. Promocija zelene energije i korištenje prirodne proizvodnje. Postoji povećanje električne energije preko vjetroelektrane, solarnih panela i slično. Sve to je dovelo do enormnog povećanja cijene struje”, naveo je Mehta.

Ističe svoje očekivanje da će se sve normalizovati u narednih pola godine.

“Vjerujem da će ovo biti normaliozvano u sljedećih šest mjeseci. Ne trebamo očekivati da je to nešto što će se nastaviti. Postoji taksa za karbon u Evropi i možemo razumijeti zbog čega je cijena visoka i zbog toga je to neodrživo i morat će se vratiti. Kada govorimo o BiH, BiH proizvodi električnu energiju i ima višak koji izvozi. U boljoj smo situaciji nego susjedi. Zbog toga očekujemo od Vlade da podrži industriju u ovim izazovnim vremenima. Možemo očekivati povećanje električne energije u skladu s povećanjem sirovine i više od toga će biti opterećenje za industriju, zbog toga smo tražili da Vlada ograniči povećanje na 20 posto”, pojašnjava generalni direktor ArcelorMittal Zenica.

Na pitanje šta bi za Mittal značilo povećanje kaže da su pogone zatvarali i u Evropi.

“Reći ću vam otvoreno šta nam se dogodilo u Evropi, zaustavili smo pogon u Hamburgu, u Duisburgu. Dakle jasno je za nas da ukoliko mogu da zaustave pogone u zapadnoj Evropi koji su mnogo veći, šta bi bio onda razlog da pogon u Zenici nastavi sa radom”, pita se on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!