Smjene uprave u javnim preduzećima u Tuzli, direktor aerodroma najavio tužbu

Vijesti 05. jul 202119:05 2 komentara

Smjene direktora u javnim preduzećima u Tuzlanskom kantonu se nastavljaju. Vlada nije usvojila ni izvještaj o poslovanju za prošlu godinu Međunarodnog aerodroma Tuzla te je pokrenula proceduru za smjene uprave i direktora Eseda Mujačića. Negativno poslovanje, nenamjensko trošenje sredstava, stranačko zapošljavanje dio su razloga. Mujačić najavljuje tužbu zbog smjene. Njegov slučaj je poznat javnosti jer je već bio smjenjivan i tužbom dobio spor na sudu te godinama čekao da ga vrate na posao.

Prihod Međunarodnog aerodroma Tuzla u 2020. godini je 8,6 miliona KM. Federalna i kantonalna vlada odobrile su subvencije više od dva miliona, a preduzeće ipak ima gubitak od 700.000 KM.

“Od toga je 405.000 KM rashodovano kao sporna potraživanja iz 2018.i 2019.godine što znači da e naš stvarni gubitak 294.000 KM . Ono ostalo je rashodovano po preporuci eksternog revizora . Radi se o sredstvima koja su izgubljena kroz akcize i PDV prethodne uprave i taj postupak je na sudu”, kazao je Esed Mujačić, direktor aerodroma Tuzla.

Mujačić povećao plate za 80 posto uposlenih

Iz Vlade TK tvrde da je direktor i 500.000 KM sa namjenskog računa prebacio na tekući te potpisao predugovor, ali i povećao plate.

“Direktor Mujačić je izvršio korekciju, odnosno, povećao plate za oko 80 posto uposlenika. Ovim je povećao troškove plata za oko 200.000 KM na godišnjem nivou što čini gotovo 10 posto ukupnih izdataka za plate”, naveo je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Mujačiću se spočitava zaposlenje radnika uprkos problemima

Mujačić je naglasio da je cilj da se te plate ujednače.

“To je sasvim normalno, ljudski i zakonska obaveza. To je 10 do 12 posto povećanje. Sve su to mjerljive stvari. Negdje oko 14.000 KM je bilo u maju. To je do 20.000 KM na mjesečnom nivou povećanje. Prosječna plata na aerodromu do ovog povećanja je bila 791 KM što je manje i od kantonalnog i federalnog prosjeka”, rekao je Mujačić.

Direktoru se spočitava i da je zapošljavao radnike uprkos problemima. On ističe da je 19 osoba zaposleno putem programa sa biroa te da nedostaje radne snage pa operativci rade i po nekoliko poslova na aerodromu.

“Ono što je simptomatično je da je uprava pored veoma teškog finansijskog stanja u kojem se nalazi preduzeće, nastavila trend zapošljavanja, mimo i protivno zaključaka Vlade, mimo neophodnog odobrenja ministarstva”, istakao je Bešić.

Do 30. juna nije primljen nijedan radnik

Mujačić tvrdi da do 30. juna nije primio nijednog radnika bez saglasnosti ministarstva.

“Od 30.juna, evo danas sam rekao d aću potpisati ugovor sa nekoliko radnika koji su ranije radili ranijih godina na aerodromu i imaju iskustvo da bi se odmah sutra mogli iskoristiti da nadopune broj nedostajućih radnika”, dodao je Mujačić.

Na tuzlanski aerodrom slijeće avion samo jedne kompanije

Tuzlanski aerodrom jedini je u regiji na kojeg slijeću avioni samo jedne kompanije. Pokrenuti pregovori sa drugim operaterima, nisu finalizirani zbog zategnutog odnosa menadžmenta i vlade.

“Rayanair ima 80 baza u Evropi i flotu od 300 aviona. Spriječiti i onemgućiti da oni dođu da lete iz Tuzle je ogromna štetaza razvoj aerodroma, za građane jer Rayanair ima najniže cijene karata”, rekao je Mujačić.

Bešić je naglasio da način pregovaranja i uslovi, apsolutno u ovom trenutku nisu prihvatljivi ministarstvu.

“Mi od njih tražimo da nastave pregovore i uključe nas kako bismo dobili jedan ugovor koji će u potpunosti zaštiti finansijski interes aerodroma”, dodao je.

Najavljena tužba

Mujačić je najavio tužbu zbog smjene, a prije nekoliko godina je iz istog razloga dobio spor na sudu i odštetu od 100.000 KM, od čega je naplatio trećinu.

Plan letenja i broj letova koji su bili prije korone, na aerodrom su vraćeno od 1.jula. Popunjenost kapaciteta nije na zadovoljavajućem nivou. Mjesečno do 15.000 do 20.000 putnika se broji, a prije koronavirusa taj broj se kretao od 50.000 do 60.000 putnika mjesečno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare