”Smrklo nam se čim je počela kampanja”

Vijesti 04. sep 202218:32 0 komentara

Sport nam ovih dana barem malo odvlači pažnju sa predizborne kampanje, koja se zahuktava. Nasmiješena lica na predizbornim plakatima okupirala su bh. gradove. Uz osmijehe šalju i poruke - no sve je već viđeno. Vizuelno veliki natpisi, ali neatraktivne poruke- mišljenja su mnogi. Ni ova kampanja se ne razlikuje od prethodnih, a čim je počela smrklo nam se, kažu građani.

Da svane dan, Jer volimo Srpsku, Pametna BiH, Sigurno, Živjećeš bolje, Srpska iznad svega, Za građansku državu, samo su neki od slogana kojima političari žele ubijediti glasače da baš njima poklone svoje povjerenje. Povjerenja je sve manje, kažu građani, a i poruke su im kažu prevaziđene.

Šta kažu građani?

”Šta moja tvoja naša BiH? Šta nam poručuju, da će opet biti njihova.”(A da nam svane dan?) ”Smrklo nam se čim je počela kampanja.”

”Lažu, neće biti nikakvih promjena, opet će ostati isto.” (Da Sarajevo bude Dubai?) ”Glupost najveća koju sam čuo, to ni u snu ne može čovjek sanjati, a ne da se ostvari.”

(Jedan slogan kaže Živjećeš bolje, šta Vi kažete?) ”Ma kakav život. Ovu opoziciju treba svu pozatvarati.”

” Niko ne priča o stvarima o kojima bi trebali, čak će i obećavati nešto, ali ne znam na osnovu čega.”

”To je sve borba za fotelje. Šta obećavaju, obećaju sto radnih mjesta, pa nikada nije izvršio ništa. Penzija ista, a rekli da će povećati 10%. Lažu, sve lažu.”

A kampanja je tek počela. Neatraktivni slogani dobit će svoju razradu na predizbornim skupovima. U suštini prazna obećanja.

”Važna je poruka, važno je ono što govoriš i što ćeš uraditi. Pametna BiH, sigurna BiH, Volim Srpsku, politički ništa, plana nikakvog. Takva nam i jeste politika, tako da me ništa ne čudi.” kaže Almir Kurt, grafički dizajner, glumac i muzičar.

Dok se narod brine zbog malih plata i penzija, te kako će dočekati predstojeću zimu, politički lideri nemaju doticaj sa realnošću. To su pokazali svojim i sloganima- smatraju analitičari.

“Koliko vidim sada, izborna kampanja će biti i užasno glupa. Slogani stranaka su najčešće vrlo neinventivni, govore o nečemu što ne postoji. To pokazuje da posebno stranački lideri stranaka, koji su ti koji oblikuju slogane i odlučuju o tome šta će biti slogan, potpuno izvan doticaja sa realnošću. Nažalost, slogani pokazuju da mi imamo pred sobom neozbiljnu politiku i neozbiljne političare.” kaže Sead Numanović, politički analitičar.

Poučeni dosadašnjim iskustvima, ozbiljniju kampanju građani nisu ni očekivali. Kažu, čim je krenula izborna kampanja, smrklo nam je. A tek je počelo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!