Smrt rudara otvorila staro pitanje: Kako spriječiti nesreće u rudnicima

Vijesti 05. dec 202118:22 > 21:27 2 komentara
N1

40-godišnji rudar Raif Čamdžić poginuo je u nesreći u Rudniku ugljena Đurđevik i naložena je obdukcija tijela. Ozlijeđen je 30-godišnji Hasan Kadirić, koji je trenutno hospitaliziran. Nesreća je ponovno aktualizirala pitanje sigurnosti rada u rudnicima u kojima je, prema pojedinim podacima, dosad poginulo oko 600 rudara.

Obrušavanje krovinskih naslaga u jami rudnika Đurđevik su za posljedicu imale stradanje dva rudara kopača, a Raif Čamdžić, koji je nedavno svoja prava tažio na protestima, nije preživio.

Jedan je nažalost imao smrtni ishod. Drugi upsolenik je trenutno u Ukc Tuzla. Po informacijama koje smo dobili prije pola sata, u dobrom je stanje u sve pretpostavke koje su bile ranije, nisu tačne. Skinut je sa aparata i stabilan prilično“, kazao je Halid Bajrić, v.d. direktora RMU Đurđevik.

Na mjestu nesreće, uviđaj je obavio federalni rudarski inspektor koji će Kantonalnom tužilaštvu dostaviti izvještaj o uzrocima i drugim okolnostima vezanim za nesreću.

Ono što se desilo je to da je na jednom pripremnom radilištu došlo do naglog oslobađanja pritiska, a usljed čega je došlo do obrušavanja i curenja uglja i oštećenja podgrade. Na tom mjestu su se nalazila dva radnika koja su zatrpana ugljem“, ističe Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor.

Rudarske nesreće nisu novost u rudnicima ali ostaje otvoreno i neodgovoreno pitanje zašto često dolazi do njih i mogu li se spriječiti?

Rudarstvo je speficična grana privrede. Događaju se nesreće ali svaka je drugačija, nažalost. Teško je reći je li bilo takvih ili nije ali svaka ima svoje specifičnosti“, dodaje Duranović.

“U principu, mi imamo zahtjevne metode otkopavanja. Radi se o komornim metodama tako da ona sama po sebi nosi jednu određenu dozu rizika”, kaže Bajrić.

Rudarski posao je opasan jer se čovjek bori sa prirodom, ali ulaganja u sigurnost rudnika, moraju biti veća, smatra sindikat rudara.

I kada bi 100 % modernizovali rudnike, postoji mala mogućnost da se dese ovakve situacije. Ali smo sigurni da bi, modernizacijom rudnika, izbjegli bi vjerovatno ovakve i slične stvari. Komoratu rahmet duši, porodici sabura, nama obaveza da pomognemo porodici što je neupitno i da nastavimo borbu za ostvarivanje što humanijih uslova rada kako bismo izbjegli ovakve tragedije“, kazao je Zuhdija Tokić iz Sindikata rudara Rudnika Kreka Tuzla.

Opšrinije u prilogu Nataše Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare