Snijeg na Nišićima, neodgovorni vozači prave zastoje zbog neposjedovanja opreme

Vijesti 05. dec 202114:47 > 14:55 1 komentar
N1

Snijeg koji trenutno pada pada na putnom pravcu Nišići uzrokuje kratke zastoje u saobraćaju, a situacija je dodatno otežana zbog nesavjesnih vozača koji ne posjeduju zimsku opremu, rekli su nam iz BIHAMK-a.

Prema informacijama, na ovom putnom pravcu zastoje većinom prave kamioni koji nemaju zimsku opremu, odnosno lance, pa stanu i ne mogu nastaviti voziti.

Iz BIHAMK-a podsjećaju da je obavezno posjedovanje zimske opreme, odnosno lanaca kako ne bi došlo do obustavljanja saobraćaja i zastoja koji najčešće prave kamioni koji neposjeduju zimsku opremu.

N1

U periodu od 01.11. do 01.04 na teritoriji BiH zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete.

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje obaveznu zimsku opremu. Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom Pravilniku.

Iz BIHAMK-a podsjećaju da, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare