Snimak hapšenja Nidžare Ahmetašević, policajac vrijeđao novinarku

Vijesti 06. mar. 202117:3821 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Na Facebook stranici Transbalkanska solidarnost objavljen je snimak hapšenja novinarke i aktivistice Nidžara Ahmetašević u Sarajevu.

Kako su poručili, Transbalkanska solidarnost staje u odbranu aktivistice i novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva koja je danas uhapšena jer nije “pognula glavu pred nepravdom”.

“Hapšenje jest čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije solidarnosti kojima su aktivistice i novinarke izložene posljednjih godina kad izražavaju negodovanje, protestuju protiv ušutkavanja i otimanja slobode govora i kretanja. Dosta je nasilja struktura, stanimo na kraj linču zagovornicima slobode”, poručili su u Transbalkanskoj solidarnost.

Solidarno uz aktivistkinju i novinarku Nidžaru Ahmetašević

Transbalkanska solidarnost staje u obranu aktivistkinje i novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva koja je danas uhićena jer nije pognula glavu pred nepravdom. Uhićenje jest čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije solidarnosti kojima su aktivistkinje_i i novinarke_i izložene_i posljednjih godina kad izražavaju negodovanje, protestiraju protiv ušutkavanja i otimanja slobode govora i kretanja. Dosta je nasilja struktura, stanimo na kraj linču zagovornica_ka slobode!Transbalkan Solidarity stands in defense of activist and journalist Nidžara Ahmetašević from Sarajevo, who was arrested today for not bowing her head to injustice. The arrest is a solid indicator of the pressures and criminalization of solidarity to which activists and journalists have been exposed in recent years as they express their displeasure, protesting against silence and the restriction of freedom of speech and movement. Enough of the violence of the structures, let's end the lynching of the advocates of freedom!

Posted by Transbalkanska solidarnost on Saturday, March 6, 2021

Na snimku hapšenja vidi se kako se Ahmetašević raspravlja sa pripadnicima sarajevske policije. U jednom trenutku, nakon što je novinarka nekoliko puta tražila od službenika MUP-a KS da stavi masku na lice, policajac “lišava slobode” Ahmetašević nazivajući je “budalom”.

“Stavite lisice budali, vodimo je u Jagomir”, kaže policajac.

Podsjećamo, Nidžara Ahmetašević uhašena je u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu zbog, kako je navedeno iz MUP-a KS, narušavanja javnog reda i mira na način da je bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući iste pri vršenju službenih poslova i zadataka, na taj način počinivši prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo

Komentari

Vaš komentar