Snježana Novaković-Bursać (SNSD) se obrušila na Institut za nestale osobe BiH

Vijesti 30. aug 202216:55 0 komentara
N1

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas u Banjaluci obilježava Međunarodni dan nestalih osoba - 30. august i na taj način se prisjeća svih osoba koje se smatraju nestalima ukazujući na činjenicu da su prisilni nestanci rezultat počinjenog zločina. Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać poručila je da taj Institut nije legalan u Republici Srpskoj te da je, kako tvrdi, samo nastavak štetne politike.

Novaković-Bursać je rekla da pod sadašnjom vlašću PDP-a u Banjaluci primjećuje kontinuitet izdajničke politike.

“Koja se vodi i rukovodi i iz Instituta za nestale osobe. Podsjetit ću vas da taj Institut već posljednjih 10-tak godina ima potpuno nelegalnu strukturu, da u njoj i sada u Kolegiju direktora sjede predstavnici PDP-a i SDS-a, da je taj i takav kolegij potpisao sraman spisak na samo 17, kako su oni rekli građana Sarajeva koji su stradali na Kazanima, da je taj takav sramni spisak poslužio za još sramniji spomenik i da je izgleda zahvaljujući tom takvom spomeniku gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić od gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića dobila na poklon česmu u Banjaluci”, navela je Novaković-Bursać.

Dalje je konstatovala da ne zna šta je kontinuitet štetne politike prema Banjaluci i Republici Srpskoj ako nije ovo što je gore spomenula.

“Imate situaciju da porodice nestalih srpskih žrtava obilježavaju ovaj dan na jedan posebno drugačiji način i ukazuju na nerad i sramno djelovanje tog Instituta za nestale koji je potpuno obustavio i nema gotovo rezulatata više o nestalima, onda vi taj Institut dovedete u Banjaluku i na neki način obilježavate taj dan i dajete legitimitet tom sramnom i štetnom djelovanju Instituta, ja onda ne znam kako to nazvati nego kontinuitetom izdajničke politike”, poručila je Novaković-Bursać.

Prošle godine Međunarodni dan nestalih obilježen je u Mostaru simboličnim bacanjem bijelih ruža sa Starog Mosta, a ove godine će to biti mirna šetnja u Banjaluci.

U BiH se još traga za 7.597 nestalih osoba

Obilježavanje tog dana, kako su naveli iz Instituta, je još jedna prilika da se nosiocima vlasti skrene pažnja, i pored postignutog napretka u rješavanju nestalih osoba, da je ovo najznačajnije pitanje ljudskih prava sa kojim se suočava ne samo Bosna i Hercegovina nego i druge države bivše Jugoslavije.

Institut, uprkos otežavajućim okolnostima, i dalje bilježi značajne rezultate u radu. U prvih šest mjeseci ove godine identifikovana je 101 nestala osoba, a još se traga za 7.597 nestalih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!