“SNSD kaže da nisu sigurni da će gorivo biti jeftinije ako pojeftini”

Vijesti 27. jun 202213:24 > 13:282 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Predstavnički dom Parlamenta BiH neće razmatrati inicijative kojima su bile predviđene mjere za niže cijene goriva. Bilo je opće, ali ne entitetske većine. SNSD je prethodno negodovao na spomen ukidanja akciza, nazivajući današnje insistiranje Branislava Borenovića (PDP) i Saša Magazinović (SDP) predizbornim.

Magazinović podsjeća da je Predstavnički dom zakon kojim se usvajaju akcize usvojio još prije 110 dana.

“Šefica kluba SNSD-a kaže da oni još uvijek nisu sigurni da li ukidanje akciza vodi pojeftinjenju goriva. To je nevjerovatno vrijeđanje inteligencije. Tražili smo im informaciju kad će biti sigurni u to, da ako zakonom kažete da će nešto biti jeftinije, da će to zaista biti jeftinije. Ko su uopšte ti eksperti koji vam rade proračune koji vrijeđaju zdrav razum?”, pita se Magazinović.

Zvizdić tražio ukidanje carinske stope na uvoz goriva, Borenović ukidanje akciza

SDP-ov zastupnik tvrdi da bi se ukidanjem akciza dobilo mnogo više nego što se prvobitno očekivalo.

“Pri tome građanima kažu da će im povećati plate i penzije. Dakle, uzmeš od njih 300 milion KM, pred izbore im daš dio toga i kažeš da ste im pomogli. Nemoj mi pomagati od mojih para i vrati mi akcizu”, poručio je Magazinović.

Zaključuje kako u ovom slučaju svjedočimo velikoj političkoj bahatosti.

“Glasaju protiv, iako je i zaključak NSRS ukidanje akciza, iako su oba entitetska premijera kazali da su za to, ali su izbori važniji. Stav SNSD-a je iz Alan Fordovog stripa. Oni kažu ‘ako pojeftini gorivo, mi nismo sigurni da će biti jeftinije’. To je atak na moždane ćelije svakog građanina BiH”, podcrtava Magazinović.

Naglašava da se radi o ljudima koji ni ne znaju koliko život košta.

“Oni koji ne znaju otići na benzinsku i nasuti gorivo, oni koji ne znaju otići u prodavnicu – su ti koji kažu da neće sniziti cijene. Njima će problem nastati tek kad im završe mandati”, najavljuje šef kluba SDP-a u PSBiH.

Njegov kolega Branislav Borenović na početku ističe kako će građani uskoro uvidjeti da su budžet novcem od akciza i poreza napunili sa nekoliko stotina miliona više ove godine u odnosu na isti period 2021.

“Postavlja se ključno pitanje – šta je problem vratiti svome narodu pola od toga. Nema efikasnije mjere koja je provodiva odmah, poput ukidanja akciza. Ljudi svaki dan treba da postavljaju pitanje: Gdje je novac koji smo uplatili na budžet?”, naveo je predsjednik PDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar