“SNSD nas već učlanio u NATO, pitanje dana kada će to biti ozvaničeno”

Vijesti 21. jun 202119:02 1 komentar

Čim se u Bosni i Hercegovini spomene NATO odmah kao na traci krenu reakcije političara. Jesmo li bliže članstvu ili nam je samo saradnja sa alijansom dobra i dovoljna? Bosna i Hercegovina je na posljednoj stepenici do članstva u NATO-u, tvrde jedni. Drugi i dalje smatraju da se Programom reformi odmakla od članstva. Treći pak zagovaraju tezu referenduma i da se poštuje volja građana.

Sve je potpisano do posljednjeg čina članstva u NATO savez, tvrdi ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

“Akcioni plan za članstvo – kome to nije jasno neka interveniše kod NATO-a da promijeni da se to ne zove tako, ali se on zove Akcioni plan za članstvo. To je posljednji program koji NATO ima u svojoj genezi pred punopravno članstvo u savezu”, kaže Sifet Podžić.

U SNSD-u tvrde da se dokumentom programa reformi manipuliše već dvije godine, te ostaju pri stavu da to nije ANP.

NATO – za i protiv

“Iz tog ANP-a na koji se svi oni još pozivaju i stranke u Federaciji i opozicione u Republici Srpskoj je izbačena jedna ogromna reforma policije u BiH koja je bila na stolu. BiH u ovom trenutku nije na putu za članstvo. To su nebrojeno puta potvrdili i NATO zvaničnici i vojni dio NATO-a koji je u Sarajevu”, poručuje Ana Trišić Babić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz RS.

Za opozicionare iz RS ključni korak ka članstvu u Alijansu napravio je SNSD i Milorad Dodik stavljajući potpis na Program reformi.

“Mi možemo reći da nas je SNSD već učlanio u NATO. Samo je pitanje dana kada će to biti ozvaničeno”, navodi Igor Crnadak, PDP.

Opozicioni blok krivi SNSD za, kako kažu, galopirajući NATO put. Jasan vid borbe da se skrene sa tog puta trenutno nije prioriitet.

Vježba na Manjači

“U ovom trenutku mi smo sve snage usmjerili na to da ogolimo lažnu politiku i lažni patriotizam, koji se predstavlja u javnosti kao da ljudi ovdje nemaju pameti. Logično bi bilo da o bilo kakvom članstvu se održi referendum”, zaključuje Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Nedavno održana vojna vježba na Manjači za opozicionare je jasan pokazatelj da je Republike Srpska bila domaćin snagama Alijanse, dok Trišić Babić objašnjava da se ne radi o NATO vježbi, već o bilateralnoj vojnoj vježbi sa SAD.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare