Priča o dječaku i vuku ili paljenje vatre pored cisterne benzina

Vijesti 19. apr 202119:13 > 20:09 0 komentara

Ponovo trakvice na relaciji Banjaluka - Sarajevo. Prašina se digla zbog toga što je SNSD na dnevni red redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske uvrstio Inicijativu o pokretanju dijaloga sa FBiH o budućnosti Bosne i Hercegovine. Odgovor stigao. Palite vatru pored cisterne benzina.

Ili prekinuti sa ultimatumima ili započeti politiku mirnog razlaza. Poručuju iz SNSD-a. Komentarišući inicijativu za pokretanje dijaloga o budućnosti BiH. A koja je uvrštena na dnevni red redovne Narodne skupštine.

SNSD “želi dijalog”

“Mi želimo saradnju. Mi želimo dijalog. Mi ne želimo ultimatume. Ne želimo da nam se otimaju ovlaštenja. Ne želimo naređivačku politiku iz Sarajeva. U kojoj nema razvoja Republike Srpske. Naš predsjednik je već rekao ako nema dogovora onda želimo jedan miran i dostojanstven razlaz”, kaže Vlado Đajić, poslanik SNSD u NSRS.

Iz Sarajeva burne reakcije. U SDP kažu da je ovo eskalacija antidržavne politike. Pozivaju Međunarodnu zajednicu u pomoć.

“Metaforički rečeno, čini mi se da Dodik i SNSD pale vatru među cisternama benzina. Krajnje je vrijeme da budu upozoreni. Od najviših međunarodnih zvaničnika da prestanu sa brutalnom antidejtonskom retorikom i potezima”, poručuje Denis Bećirović, SDP.

Dosta relaksiraniji su članovi SDA. Koji su u proteklom periodu prisustvovali sličnim sjednicama NSRS.

“Poznato je da tamo makar jednom u mjesecu. Imamo neku posebnu sjednicu Narodne skupštine. Obzirom da je nije bilo skoro… Ukazala se potreba da se ponovo zakaže svojevrsni show vladajuće koalicije. Gdje će se donijeti potrebni zaključci. Koji nikada neće biti provedeni”, tvrdi Edin Ramić, SDA.

U stvarne namjere SNSD ne vjeruje ni opozicija u Republici Srpskoj. Bez uvodne riječi nisu sigurni o čemu se radi, ali da će konačnica dovesti bilo kakvog razlaza, smatraju, nije realan scenarij.

Šarene laži

“Jedna opcija je da SNSD pripremljen dolazi na sjednicu. Da su dogovorili ove razgovore između RS i FBiH. Sa svojim koalicionim partnerima SDA i HDZ. Druga varijanta je da je ovo sve još jedna šarena laža. Da se napravi velika priča koja treba da ljude odmakne od priče o kriminalu. Koji provode već 15 godina u RS”, ocjenjuje Igor Crnadak, PDP.

SNSD potenciranje referenduma ili razlaza entiteta mnoge podsjeća na priču o dječaku i vuku. No, u kojem će pravcu ova inicijativa ići biće jasnije 27. aprila. Za kada je sjednica zakazana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!