Socijaldemokrate i Zeleni se ujedinili: Moramo “skinuti” braću Dalton (VIDEO)

Vijesti 11. jun 202213:01 > 13:08 7 komentara
N1

Socijaldemokrate BiH i Zeleni pokret nastupiće sa zajedničkom listom na predstojećim, opštim izborima.

“Potreba da se nađemo ovdje, na jednom mjestu, nastala je kao posljedica stanja u društvu, a samo promjenom vlasti mogu se definisati novi pravci”, rekao je Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH.

Tek će doći teški dani izazvani svjetskom krizom, ratom u Ukrajini, što će se, smatra Bijedić, odraziti na stanje u BiH.

Ciljevi koalicije sadržani su u okviru Manifesta, u kojem se, između ostalog, navodi da je, u ovoj državi, neophodno popraviti ekonomiju, održati je, obezbijediti zdravstveni sistem jednak za sve u BiH, obezbijediti vladavinu prava, gdje neće biti povlaštenih, popraviti penzioni sistem, obrazovanje, te promijeniti poresku politiku”. Da je istinski napredak države prioritet, uz približavanje evropskim vrijednostima, stava je i predsjednik Zelenog pokreta, Nihad Čolpa. Indikativno je, smatra Čolpa, što je stranačko djelovanje srozano na najniže grane zbog čega najbolji ne žele niti da pristupaju politici, niti da glasaju.

Aktivnostima dvije partije treba i koordinirati. Stoga je formiran Programski savjet čiji je cilj objediniti aktivnosti obje partije, a na čijem čelu će biti nekadašnji ministar spoljnih poslova BiH i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Cilj djelovanja koalicije je jasan, navodi: “Mi hoćemo da sklonimo četvorku, braću Dalton, nazovite to kako hoćete, pri čemu najveći nije i najgluplji, kao u stripovima… SDA, SNSD, HDZ i DF”.

A dok je to izgovarao, “pukla” je i mikrofonija, što je Lagumdžija zanimljivo prokomentarisao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare