Socijalisti i demokrate u EP pozivaju na dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH

Vijesti 08. dec 202216:32 0 komentara
Screenshot

Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu pozvali su da se dodijeli kandidatski status BiH, ukoliko vlasti na nivou BiH sprovedu neophodne reforme sa ciljem transformisanja BiH u "potpuno funkcionalnu zemlju koja ima evropsku budućnost", navodi se u deklaraciji usvojenoj na Samitu socijaldemokrata u EU i zapadnog Balkana u Beču, kako prenosi RTRS.

Lideri su potvrdili punu podršku članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i pozvale na ubrzanje procesa pristupanja zemalja regiona Uniji.

Deklaracija poziva i na progresivan i inkluzivan proces proširenja koji će biti baziran na demokratiji, miru i napretku, kao i na društvenu inkluziju, zelenu ekonomiju, te učešće žena i mladih. U dokumentu se ističe da je cilj “punopravno članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u EU”.

Na samitu u Beču okupili su se lideri i visokorangirani političari zemalja zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU.

Portal European Western Balkans navodi da su u Beču, između ostalih, bili prisutni premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Kosova, Aljbin Kurti.

Tokom sastanka pozdravljen je početak pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Kada je riječ o Srbiji, izrazili su žaljenje zbog nesuglasica u području vladavine prava i nedostatka napretka u sprovođenju reformi u vezi sa evropskom budućnošću Srbije.

U deklaraciji je naglašena važnost saradnje sa “progresivnim partnerima na zapadnom Balkanu” na putu ka EU.

Poslanici su pozdravili rezultate Samita EU – zapadni Balkan u Tirani, naročito sporazum o romingu, ali su pozvali na ambicioznije korake u budućnosti.

Zemlje zapadnog Balkana, koje već dugo žele da se pridruže EU, zaslužuju punu podršku u procesu reformi, kako bi mogle da se što prije pridruže Uniji. Dalja odgađanja samo će povećati frustraciju među građanima i učiniti region ranjivijim, jer će drugi akteri, ukljućujući Rusiju i Kinu, biti tu da popune vakuum“, izjavio je poslanik Garcia Perez.

Njemački poslanik Andreas Schieder rekao je da EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana, te da će i Unija imati koristi od stabilnog i naprednog regiona.

On je naglasio da je jasno da uspjeh procesa proširenja zavisi od zemalja koje teže ka pridruživanju “evropskoj porodici”.

Oni moraju da se odluče za jasne proevropske izbore. Politički sporovi i etničke podjele često usporavaju napredak reformi vezanih za EU“, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!