Softić: Da je neka sreća, svi bi trčali da formiraju vlast sa HDZ-om

Vijesti 05. feb 202118:12 > 20:15 3 komentara

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić gostovao je u emisiji Dan uživo koji je na početku komentarisao stanje u Mostaru, te kazao kako je Denis Zvizdić bio ovlašten da učestvuje u svim razgovorima u tome gradu, zajedno sa Šerifom Špagom, te da su oni nosioci tog posla u ime centrale SDA, a po potrebi je u tome učestvovao i predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

O novom predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Mostara Ivanu Zeleniki iz HDZ-a BiH, Softić je kazao da je to nova vijest za njega, ali da sve što je predviđeno ostaje, kao i da će se vidjeti kako će sve završiti.

O dogovoru Izetbegović – Čović akademik Slavo Kukić je rekao za N1 kako je sve unaprijed dogovoreno, Softić je za N1 rekao da Kukić ima pravo da govori šta hoće i da i govori šta hoće t eda nikakav tajni sastanak nije bio održan.

Na pitanje ko će biti gradonačelnik Softić je istakao da se nadaju da će to biti Guzin. “On ima najveći broj glasova, neko je ko može dobiti neku potrebnu većinu, neko sa autoritetom, a kako će se odigrati ta politička utakmica, vidjet ćemo. Izbor gradonačelnika ne mora da korespondira sa voljom birača”, rekao je.

Govorio je i o Sarajevu te rekao kako je u glavnom gradu BiH složena situacija, a odgovorio je i na pitanje da li će izgubiti gradonačelnika kako najavljuje “Četvorka”.

Četvorka najavljuje svašta, ali vidjet ćemo kad bude završen proces. U svakom slučaju složene su procedure i treba ih kroz izmjene izbornog zakona pojednostaviti“, rekao je.

Dodao je i da je prošlo više od dvije godine kako Federalna vlada nije formirana, da imamo nelegitimnu Vladu Federacije.

Kazao je i da HDZ, ukoliko žele da traže nove partnere, to mogu učiniti, da postoje i druge stranke. O tome ko bi mogao u koaliciji s HDZ-om rekao je da “svi negiraju te odnose, ali da se može vidjeti da ti kontakti postoje”.

Nemam protiv toga ništa da HDZ formira vlast, Nije nikakav monopol. Da je neka sreća, svi bi trčali da formiraju vlast sa HDZ-om. Ne postoji nijedan segment vlast u kojemu HDZ nije involviran, pa i da postavlja blokade. Ovakav ustroj dao je Dejton, nismo mi ti koji daju ili uzimaju bilo šta. Dobijemo glasova koliko dobijemo, još uvijek smo prva stranka u BiH. Ima pojedinaca u SDA koji se ne ponašaju u skladu sa politikama stranke, ali svi pregovavaju o stolicama u vlasti“, naveo je.

Softić je rekao i da se u SDA trudi da govori ono što misli i da slobodno govori, jer kako je kazao, SDA smatra strankom u kojoj je moguće da se misli svojom glavom.

Nisam se do sada nikada ponašao  tako da nisam poštovao odluke koje SDA donese, ali što se tiče organa stranke, trudim se da govorim onako kako stvari vidim. Ponekad možda kritički zvučim, ponekad i ja pogriješim u analizi, ali samo slobodom mišljenja se može doći do rješenja“, rekao je između ostalog za N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare