Softić: Visoki predstavnik treba ukinuti plate onima koji ne izvršavaju obaveze

Vijesti 29. sep 202115:34 0 komentara
N1

Safet Softić (SDA), član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, je nakon što danas nije održana sjednica te komisije zbog nedolaska članova iz Republike Srpske, izjavio je da je blokada u Bosni i Hercegovini dio šire regionalne priče i o to vjerovatno zahtijeva neku dublju analizu.

“Ali, uvjeren sam da i jučerašnja telefonska sjednica Vijeća ministara BiH, na kojoj je odobreno privremeno finansiranje institucija BiH, odnosno budžet za naredna tri mjeseca, ustvari pokazuje samo koliko je sve to skupa povezano u ovom regionu, i BiH i Crna Gora, a pogotovo pitanje Kosova”, naveo je Softić.

Dodao je da jučerašnja telefonska sjednica pokazuje koliko je, između ostalog, i Milorad Dodik ozbiljan kada kaže da je obezbijedio novac za uposlenike u državnim institucijama. Softić smatra da je sve to u funkciji jednokratne, dnevne upotrebe.

“Mislim da bi se Christian Schmidt u ovoj situaciju proslavio kao visoki predstavnik kada bi ukinuo plaće svima onima koji ne dolaze na posao. To bi bila jedna odluka koja bi, sasvim sigurno, između ostalog, i riješila ovu krizu, a s druge strane bi uvela ozbiljnost kod svih koji odlučuju”, kazao je Softić.

Prema njegovim riječima, jednostavno je rješenje ove situacije – “visoki predstavnik treba ukinuti plate onima koji ne izvršavaju svoje obaveze”.

“Vidjeli smo jučer da je ustvari novac razlog zbog kojeg je održana telefonska sjednica. Prema tome, ako je razlog novac, onda je dovoljno ukinuti naknade i plaće i mislim da bi se to vrlo brzo dovelo u red. Ovako je put teži, sporiji i imat će svoje implikacije vjerovatno na sudbinu ove zemlje u narednom periodu”, kazao je Softić, upitan da komentira činjenicu da su predstavnici iz RS jučer učestvovali u telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH, a članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e iz tog bh. entiteta danas nisu došli na sjednicu.

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH danas je trebala razmatrati aferu “Snimak”, koja se odnosi na objavljeni snimak razgovora direktora OSA-e i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Softić je, upitan da komentira tu aferu, odnosno da li bi se trebale očekivati neke sankcije, kazao da je to pitanje, prije svega, za komisiju čija sjednica danas nije održana.

“Ono što su privatno razgovarali direktor OSA-e Osman Mehmedagić i glavna tužiteljica Gordana Tadić mene, u principu, ne zanima. Zanima me njihova politika i način na koji obavljaju svoju dužnost. O Osmanu Mehmedagiću kao direktoru OSA-e odlučuje sud, tužilaštvo, o Gordani Tadić odlučuje disciplinska komisija i mislim da su to adrese tamo gdje treba, na neki način, tražiti odgovore na ta pitanja”, smatra Softić.

Dodao je da je i u prošlom sazivu bio u ovoj komisiji, a i u ovome je, te misli da je to jedna ozbiljna državna institucija.

“Sud i disciplinska komisija će vjerovatno na kraju ustanoviti šta je od svega toga politika, šta je kampanja, a šta je u stvarnosti nešto što je nedolično za nosioce javnih funkcija”, poručio je Softić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!