Šokantna izjava Emira Kusturice: Sada Zapad uživo gleda paradu u Ukrajini

Vijesti 31. mar 202219:22 > 19:3217 komentara
Izvor: Emir Kusturica (N1)

Režiser Emir Kusturica rekao je danas u Beogradu da je rat u Ukrajini rat protiv pravoslavlja i ocijenio da bi bilo bolje da su predsjednici sa Zapada prisustvovali ranijim Paradama pobjede u Moskvi umjesto što "sada gledaju tu paradu uživo".

“Rat u Ukrajini, za koga sa sigurnošću možemo da tvrdimo kako je dugo pripreman uz asistenciju Pentagona, zapravo je rat protiv pravoslavlja i svega što jedna autentična kultura predstavlja kao glavnu prepreku na putu transhumanizma – pretvaranja ljudi u ono što je provjereno”, rekao je Kusturica u besjedi povodom Svetosavske povelje, koju dodjeljuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, a koja mu je uručena danas u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Kusturica je ocijenio da je ukrajinska Vlada “pronacistička i da se okrenula protiv naroda Donjecka i Donbasa samo zato što su željeli prijateljstvo sa Rusijom i da žive po svojim principima i u svojoj kulturi”.

“Mi tek sada počinjemo da shvatamo prirodu nacizma, jer su njegovi korijeni prekriveni emocijama oslobađanja u Drugom svjetskom ratu. I da li je na kraju bilo bolje i jeftinije, a to je moje obzirno pitanje, da su predsjednici sa Zapada prisustvovali proslavi nekoliko godina na Paradi pobjede u Moskvi umjesto što sada gledaju tu paradu uživo? Nema sumnje da bi bilo bolje, ali je sigurno da su oni tada znali ono što nama u to vrijeme nije bilo poznato”, rekao je Kusturica.

Kusturica smatra da su i rat u Bosni i Hercegovini i veliki svjetski sukobi u svom temelju religijski “kao što je i ovaj u Ukrajini”.

Podsjećamo, kontroverznom režiseru je zbog njegove bliskosti sa režimom u Kremlju češki festival Febiofest oduzeo nagradu Kristijan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar