SOS majka: Djeca mi često kažu – ‘Nije majka koja rodi, nego majka koja goji’

Vijesti 05. dec 202208:58 0 komentara

SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini obilježavaju 28 godina postojanja. Ova humanitarna organizacija brine o djeci i mladima koji su ostali bez roditeljskog staranja i pruža im šansu za sretno djetinjstvo i bolju budućnost. Cilj SOS dječijih sela je da u SOS porodicama, sa braćom, sestrama i SOS roditeljima, djeca odrastaju u porodičnom okruženju uz roditeljsku ljubav, jer svako dijete zaslužuje pripadati negdje, biti voljeno i sigurno. Gosti Novog dana bili su Malik Garibija, Nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH i SOS majka Medina Melica.

Garibija kaže da trenutno u Dječijim SOS selima boravi 194 djece i mladih. Najveći broj djece boravi u SOS porodicama i u Kućama za mlade.

“SOS dječija sela su u potpunosti integrisana u sistem socijalne zaštite. Centar za socijalni rad ostaje staratelj te djece i oni su ti koji smještaju tu djecu i koji ih izvode zbog usvajanja ili vraćanja biološkoj porodici. Imamo saradnju”, kaže Garibija.

Ključna uloga u SOS selima je uloga SOS majke. Interesovalo nas je šta to podrazumijeva i šta znači biti SOS majka jednom djetetu?

“Biti SOS majka djetetu je isto kao biološka majka. Djeca nas zovu mamom, prihvate nas. 14 djece za ovih 12 godina je prošlo kroz moju kuću. Trenutno ih imam petero. Ne možete da se ne vežete. Imala sam i dvije bebe koje su otišle na usvajanja i danas smo u kontaktu”, kaže SOS majka Medina Melica.

Dodaje da nema pravila kada se odgajaju djeca, od beba do onih starijih.

“Nema tu pravila. Bebi se zna šta joj pružamo, hrana, ljubav i pažnja. Tako isto onim starijim. Oni često kažu jednu rečenicu – ‘Nije majka koja rodi, nego majka koja goji’. Imamo i djevojaka koje sada imaju porodice i čekaju svoju djecu. Stalno zovu, traže savjete, uvijek smo u kontaktu. To je ta ljubav, pažnja i zagrljaj. Kad vas zagrle i ljube i vi njih, to je stvarno ljubav”, kaže nam Medina Melica.

Melica je kazala kako je u proteklim godinama svjedočila emotivnim momentima.

“Kada dobijete dijete posmatrate ga, ali samo zagrljaj i lijepa riječ. Ako primijetite nešto u ponašanju, specifično, razgovara se. Došle su mi dvije sestre. Kada smo otišli da ih preuzmemo, takav je grčevit stisak ruke bio mlađe sestre starijoj, to je potresno bilo. Obje sestre su sada sretna djeca, pripremaju se za odlazak u školu”, dodaje Melica.

Pored SOS majki, potoji cijeli sistem ljudi koji se brine o djeci i mladima u SOS dječijim selima.

“SOS majke su šampioni ove organizacije. Ima cijeli sistem, tu su SOS tete, stručni tim za razvoj djece, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, poseban tim odgajatelja. Imamo programski odjel koji radi monitoring i daje stručne savjete. Cilj je da zaštitimo tu djecu i pomoći im da dostignu maksimalan kapacitet do osamosteljenja. Da postanu samostalni članovi društva kojem doprinose. Imamo lijepih primjera. Danas su to osobe koje su uspješne, baletani, privrednici, umjetnici”, zaključio je Garibija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!