Spahić: Gomilaju se PCR testovi u KS

Vijesti 14. jan 202212:32 2 komentara
DAVID GANNON / AFP

Zbog ograničenog broja PCR testova koje prima Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, u ovom trenutku u hladnom lancu u Kantonu Sarajevo se nalazi oko 2.200 uzoraka osoba suspektnih na koronavirus, rekao je ovo za N1 koordinator za vakcinaciju u KS Ademir Spahić.

“Imamo svakodnevno povećan broj testiranja, samo juče smo imali 1.200, a u hladnom lancu nam je preko 2.200 testova. Na KCUS dnevno možemo poslati 1.000 uzoraka”, rekao je Spahić.

Spahić je ponovio da je u KS obezbjeđeno oko 7.000 antigenskih testova koji će danas biti na raspolaganju zdravstvenim ustanovama. Ipak poziva građane da se ne testiraju bez potrebe.

“Za svaki kontakt bez simptoma, ne trebate dolaziti, obzirom da imamo zastoj. Kako bismo pokušali zaustaviti nagomilavanje PCR testova, pokušaćemo to da riješimo antigenskim”, rekao je sagovornik N1.

Spahić je pojasnio da će se i dalje testirati i PCR testovima, ali da će o tome odlučivati doktori porodične medicine, s tim što će testirati oni koji imaju progresivnije simptome.

Ne treba da idemo porodičnom ljekaru, ako imamo blago curenje nosa”, rekao je koordinator za vakcinaciju u KS.

Spahić je dodao da je od početka posljednjeg vala virusa korona povećan broj testiranih, te dodao da je u poslednjih deset dana aplicirano oko 11.000 doza, ali i da se veliki broj građana vakcinisao po treći put.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare