Spahić: Građani uglavnom moraju dati mito da bi dobili zdravstvenu uslugu

Vijesti 18. apr 202213:22 > 14:06 0 komentara
F.Z/N1

Iz Udruženja za razvoj društva Kap u povodu Međunarodnog dana prava pacijenata u Sarajevu je održan performans kojim se željelo ukazati koliko su mito i korupcija u zdravstvu rasprostranjeni što je prema riječima organizatora nedopustivo.

Spahić je ukazala na abnormalne liste čekanja za operacije pa i za one pacijente koji boluju od karcinoma te da se pacijenti samoinicijativno nose koverte sa mitom, a oni koji ne žele to uraditi, kako je objasnila odlaze u privatne ordinacije iako imaju zdravstveno osiguranje.

“Mi smo u protekloj godini iz Udruženja Kap i Udruženja Stop mobing na nivou BiH uradili istraživanje na uzorku od dvije hiljade pacijenata koji su kazali da uglavnom moraju dati mito za zdravstvenu uslugu, da su im uskraćene osnovne zdravstvene usluge naročito tokom COVID  pandemije gdje ja bih vas zamolila kao medije da uradite jedno istraživanje da li mi sada imamo pandemiju karcinoma?”, kazala je Spahić.

Kroz performans mladih ljudi, na Trgu djece Sarajeva ilustrativno je prikazano kako izgleda mito i korupcija u zdravstvu.

Hasa Ljubović je ispričala svoje iskustvo sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te je istakla da sve treba i mora biti digitalizirano, ubrzano zbog pacijenata i ostvarivanja medicinske zaštite.

“Propagiram da sve što može da se pojednostavi za pacijente u ovo današnje vrijeme elektronike da se pojednostavi. Da se stari ljudi koji nisu ovladli tim sistemima, možda su i mlađi koji nisu ovladali tim sistemima  u stranu sklone i ne smetaju sistemu”, navela je Ljubović.

F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1
F.Z/N1

Na kraju Spahić je istakla da je cilj da se formira kritična masa koja će protestima od nadležnih tražiti da se poštuju prava pacijenata, koja se prema njenim riječima, ne poštuju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!