Spahić pozvao na oprez: Povećan broj zaraženih, sezona je odmora, pripazite

Vijesti 13. jul 202209:23 > 12:31 0 komentara

Ademir Spahić, koordinator svih aktivnosti između javnih zdravstvenih ustanova u KS u pandemiji COVID-19, potvrdio je za N1, da je povećan broj osoba sa covid infekcijom. Upozorio je da je sezona godišnjih odmora, te da je grad pun turista, stoga treba se više paziti.

Preporuka građanima

“Nećemo dramiti, ali imamo povećan broj osoba sa covid infekcijom. Već od 22.6. na sedmodnevnoj bazi je taj broj iznad 80 pacijenata bio u prvoj sedmici, jer mi svakodnevno vodimo statistiku. Već u drugoj sedmici, nakon 22.6. taj broj je više od 300 pacijenta, što znači da raste i da u svim segmentima imamo povećan broj pregleda, uzimanje laboratorijskih uzoraka….”, rekao je Spahić.

Kazao je i da su imali kolegij gdje su pokušali da preveniraju stvari koje u prošlosti nisu bile dobre i da pokušaju da otvore mimo febrilnih soba, koju svaka organizaciona jedinica ima, u Novom Gradu za taj dio opštine, u Kumurovcu jedan dio koji će biti kao neka covid ambulanta.

Zatvoreni su svi drive-inovi, jedini je ostao Vrbanja i funkcioniše svaki dan u sedmici kao i ambulante.

Upozorio je da građani moraju da se pridržavaju svih mjera, te da su na snazi neke koje nikada nisu ni prestale da važe.

“Maske se moraju nositi u svim zdravstvenim ustanova, socijalnim ustanovama, staračkim domovima, i uvijek naši građani moraju da vode računa o tome da kada dođe do povećanog broja malo više se paze, nose maske u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima. Puno je turista, sezona je godišnjih odmora, tako da moramo biti oprezni”, upozorio je.

Izolovan novi soj

Kliničke slike su, navodi, blaže, a preovladava omikrom soj. Istaknuo je i da je poznato da je izolovan novi soj virusa u Indiji, tako da ćemo vjerovatno imati i druge mutacije.

“U Kantonu Sarajevo je vakcinisano više od 60 posto ljudi. Onaj ko je bio u kontaktu sa zaraženim, a vakcinisan je, nema potrebe da ide ni u kakvu izolaciju. Preporuka je. Ali svi moramo biti društveno odgovorni i razmišljati za ostalim ljudima i na poslu i u domaćinstvu”, zaključuo je Spahić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!