Špirić: BiH nijedan papir izvana ne može biti od koristi

Vijesti 15. apr 202114:10 1 komentar
N1

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić kazao je danas da su na zajedničkom kolegiju Doma Parlamentarne skupštine BiH razmatrali formiranje interresorne radne grupe koja će se baviti reformama Izbornog zakona. Govoreći o ''non-paperu'', rekao je da Bosni i Hercegovini nijedan papir izvana ne može biti od koristi.

“Dogovorili smo da budu tri predstavnika Doma naroda, predstavnici Vijeća ministara i da svaki klub u Predstavničkom domu da jednog predstavnika kako bi imali zastupljenu i opoziciju. Milsim da je to kvalitetan pomak koji smo danas napravili, da bude javan, transparentan i otvoren, te da učinimo sve da dođe do reforme Izbornog zakona”, istaknuo je Špirić.

Kazao je i da je prethodna odluka zajedničkog kolegija stvorila u zaključku mogućnost da se akademska zajednica i ostali, ukoliko se ukaže potreba uključe.

“Ali ovoj odluci nema decidno nabrojanih ko će biti iz Centralne izborne komisije, ni predstavnika akademske zajednice, ali u procesu će se vidjeti potreba kad će se uključiti“, rekao je.

Kad će početi sa radom?

“Prvo domovi treba da potvrde ovaj zaključak. S obzirom da će biti zasjedanje ova dva doma krajem mjesec, realno je očekivati u prvom kvartalu narednog mjeseca”, naveo je.

Kako ocjenju posjetu BiH Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih poslova BiH?

“Dobro je da je posjetio BiH. Hrvatska kao susjedna zemlja je bitna za BiH. Uvijek treba iskoristiti trenutak da se ta saradnja unaprijedi. Na žalost, koronavirus je usporio saradnju komunikacija, ne samo sa Hrvatskom već i ostalim zemljama. Razgovaralo se sasvim otvoreno o svim zastojima i iskazana je puna spremnost da oba doma parlamentarne skupštine rade na tome da ono što se tiče zakonodavne vlasti bude na liniji uspustavljanja što je moguće produktivnije saradnje”, istaknuo je Špirić.

Pomoć prijatelja iz vana

Da li su pominjali “non-paper”, upitan je.

“Pominjali smo i nepostojeće papire. Tu imamo različite stavove. Ja mislim da BiH nijedan papir izvana ne može biti od koristi, jer je mnogo nepostojećih papira u BiH i oko nje, i samo je proizvodivo unutar BiH. Dok BiH unutar sebe ne dođe do zajedničke vizije njene budućnosti, jedinstvenog dogovora, bojim se da će pomoć prijatelja iz vana biti neproduktivna”, iznio je Špirić svoje mišljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare