Špirić: Imaju primjedbe na budžet, a niko nije uložio amandman

Vijesti 30. jun 202214:51 > 15:14
Izvor: Nikola Špirić

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić je kazao da je "usvajanje budžeta stvar političkog kompromisa" nakon što je danas na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojen Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, a koji je prethodno prošao i u Predstavničkom domu. Tim usvajanjem podržano je i povećanje plata parlamentarcima i ministrima za 500 KM.

“Budžet je pravno-politički dokument. Samo u BiH je političko-politikanski dokument. Vidjeli ste kampanje oko budžeta. Vodi se predizborna kampanja i svima je jasno da nije uložen niti jedan amandman od stranaka. Budžet se ne mijenja zaključcima već amandmanima. Danas kad se sve sabere manje je štete da se usvoji budžet nego da se ne usvoji. Ako je postignut kompromis u Predsjedništvu, Vijeću ministara, Predstavničkom domu, a bila je varijanta da ga oborimo danas, ali amandmana nije bilo. Amandmana nije bilo ni u Predstavničkom domu, ni u Domu naroda”, kaže Špirić.

Budžet prošao u Domu naroda PSBiH, podržano i povećanje plata političarima

Istakao je da ovaj budžet ide na plate zaposlenima, i ako je neko očekivao ovdje neke socijalne programe, očito ne čita Ustav kako treba.

“Može Vijeće ministara sutra da ne promjeni osnovicu plata. Otkud to da će doći do povećanja plata. Mora Ustav i zakon o platama u isto vrijeme bit na stolu. Kada se usvoji jednom zakon, nema sile da ga mijenjate, a materija je živa jer je ekonomska situacija drugačija. Ne možete sad doći do racionalnih rješenja”.

Izetbegović najavio borbu za Predsjedništvo: Nikada nisam primio visoku platu

Kaže da ne zna kakvo će rješenje napraviti Vijeće ministara.

“Žao mi je da precepcija javnosti nije na povećanju ovim službenicima, nego su se fokusirali na pojedine poslanike. Zalažem se za primjenu zakona”, kazao je Špirić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar