Špirić: Uvođenje ministarstva zdravlja BiH ne bi riješilo problem vakcinacije

Vijesti 02. mar 202115:58 1 komentar
Nikola Špirić
Nikola Špirić (FENA)

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) smatra da se iz rasprave na sjednici Doma o dopunama Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima moglo zaključiti da nema ni jedan razlog, ni jedan zakonski problem da proces vakcinacije u BiH, imunizacije stanovništva ne teče uredno.

Mišljenja je da je zahtjev za izmjene ta dva zakona trebao poslužiti da pokrije nerad institucija.

Kaže da je jasniju sliku na zahtjev za izmjenu ta dva zakona dao delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) koji je predložio izmjene Zakona o Vijeću ministara i uvođenje državnog ministarstva zdravlja što, smatra, ne bi riješilo problem vakcinacije u BiH.

“Ako je to stvarni razlog korekcije dva zakona, zapravo se nanosi ogromna šteta građanima BiH. Član 10 Zakona o javnim nabavkama daje solidan prostor da se direktnim kontaktima nabavljaju vakcine protiv Covida-19 i da se pristupi procesu imunizacije u skladu sa zakonima u BiH”, kazao je Špirić.

Napomenuo je da je ostalo još da delegati o predloženim zakonima glasaju u drugom krugu na nekoj od narednih sjednica, ali smatra da političko raspoloženje neće biti promijenjeno.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su nakon delegatske rasprave upućeni Kolegiju Doma na usaglašavanje jer nisu dobili potrebnu podršku delegata iz Republike Srpske, a trebali su olakšati nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare