Spisak zdravstvenih ustanova u KS koje imaju verificiranu medicinsku opremu

Vijesti 15. nov 202112:02 > 12:11 4 komentara
N1

Jedina laboratorija ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje kompanija Verlab objavila je spisak zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevu koje su u skladu sa zakonom izvršile verifikaciju svoje medicinske opreme.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić tražio je spisak koje su ustanove u skladu sa zakonom izvršile verifikaciju medicinske opreme.

Kako je vidljivo na spisku se ne nalazi ni jedna zdravstvena ustanova koja je radila operaciju djevojčici Dženi Gadžun a koja je preminula jučer nakon komplikacija. Ni stomatolaška ordinacija Bejtović sa iznajmljenom anesteziološkom Rožajac, niti oftalmološka Halimić na drugoj lokaciji nisu imali verifikovane medicinske uređaje.

N1
N1
N1

Iz Verlaba su prošle sedmice rekli da su stotine puta upozoravali da zdravstvene ustanove rade neverifikovano.

“Najoštrije osuđujemo sve one koji se u zdravstvu ne pridržavaju definisanih pravila, zakona i Hipokratove zakletve u pristupu pacijentima” , naveli su iz Verlaba.

Također upozoravali su i nadležne inspekcijske organe na zdravstvene ustanove i pojedince koji ne poštuju zakonske odredbe, te svjesno odobravaju rukovanje sa zakonski neispravnom opremom i samim time indirektno ugrožavaju zdravlje pacijenata. Međutim, do danas nisu upoznati sa činjenicom da je izvršen inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Danas se oglasilo i Tužilaštvo Kantona Sarajevo povodom slučaja smrti djevojčice iz Kaknja, a zbog interesa javnosti.

Kako je kazala portparolka Azra Bavčić, Tužilaštvo KS će nakon analize prikupljenje medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, potrebnih vještačenja, analize izjava više osoba te drugih radnji dokazivanja koje se poduzimaju, utvrditi da li ima elemenata krivične odgovornosti u vezi sa liječenjem i smrti djevojčice.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare