Spomenik na Kazanima – počast žrtvama ili uvreda?

Vijesti 09. okt 202119:17 2 komentara
N1

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ispunila je svoje obećanje. Spomenika na Kazanima će biti. No, onakav kakav je predložen, čini se, neće zadovoljiti porodice žrtava. Da li je ova priča zapečaćena, te da li će žrtve ovog zločina i njihove porodice konačno, nakon 28 godina, dobiti dostojanstven spomenik?

Predloženi izgled spomenika na Kazanima je uvredljiv za srpski narod, kažu njjihovi predstavnici. Spomenik, poručuju, na neki način mora asocirati da su na tom mjestu ubijeni Srbi.

Apsolutno je neprihvatljivo da spomenik Srbima bude ispisan na latinici, bez pravoslavnih obilježja, i bez natpisa ko je te ljude ubio. Smatramo da je to samo želja da se gradonačelnica dodvori ambasadama“, izjavio je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Prvo mora stajati krst jer to je masovna grobnica srpskog naroda. Druga stvar, mora stajati da su zločinci iz bošnjačkog naroda počinili taj zločin“, naveo je Milan Mandić, Udruženje porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

S druge strane, gradonačelnica Sarajeva za N1 kaže – ovaj tekst nikoga ne vrijeđa. Latinica i ćirilica su dva ravnopravna pisma. Sve žrtve nisu bile iste vjeroispovijesti niti nacionalnosti. A što se tiče broja žrtava i počinioca, Karić poručuje, držimo se pravosnažnih sudskih presuda.

Kako bi izgledala ploča na kojoj bi pisali 14 osuđenih lica i 17 žrtava. Institut za istraživanje ratnih zločina je rekao da je proces ekshumacije završen, da je proces eksuhamcije vršen u 4 navrata, i da je to tih 17 žrtava“, izjavila je Karić.

Ubrzani proces pravljenja Spomen-obilježja na Kazanima pogrešan je potez, smatra novinarka Vildana Selimbegović. Polovično je rješenje, i pola istine, kaže. I institut za istraživanje ratnih zločina zna, poručuje Selimbegović, prema sudskim spisima, da broj žrtava na Kazanima nije konačan.

Mi svi znamo da je Caco u tom momentu bio odmetnuti komandant 10. brdske brigade. Ne vidim uopće zbog čega, nakon što su i njegovi suborci, koji su osuđeni za ta brutalna ubistva, i koji su listom na suđenju, postoje zapisnici, postoje knjige, govorili da je on osobno naređivao zta ubistva. Ja zaista ne vidim u čemu je tu problem“, komentarisala je Selimbegović.

Dragan Mioković za vrijeme rata u Sarajevu radio je kao policajac. Svega se nagledao. Sa saznanjima sa terena tvrdi da stratište na Kazanima jeste prljava mrlja časne odbrane Sarajeva. I da jeste neprimjereno da niti jedan od počinitelja nije osuđen za ratni zločin. Ipak, kaže, presude se moraju primjenjivati, ali se mora pronaći način da žrtve dobiju dostojanstven spomenik.

Ja se iskreno nadam da će politika koju personificira gradonačelnica biti drugačija od one politike koja je ne samo dozvolila, nego i inicirala da se zločinac, mislim da Mušana Topalovića Cacu, spusti na Kovače među pravednike“, istakao je Mioković.

Gradonačelnica Sarajeva čini se, smatra da je polemika bespotrebno napravljena. Tekst koji je predložila, poručuje, još uvijek nije zabetoniran. Na zvaničnoj stranici Grada Sarajeva otvorena je javna rasprava i svi prijedlozi su dobrodošli. No, u svakom slučaju, ovakve rasprave nisu niti će ikada smanjiti bol porodica žrtava, posebno onih koji su još na listama nestalih osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare