Sporna tri velika gradilišta u centru Banjaluke

Vijesti 06. sep 202119:30 > 07. sep 2021 09:16 0 komentara

Tri velika gradilišta u centru Banjaluke za brojne stanovnike ovog grada, ali i za struku su sporna. Nekada su imali podršku aktuelnog gradonačelnika, danas Stanivuković sa investitorima ili pregovara ili je kompromis već postigao. Za nastavak saradnje Gradske uprave i investitora sa, kako neki kažu, kapitalom sumnjivog porijekla krivi bivšu administraciju.

“Rušiti kino Kozara znači rušiti dušu ovog dijela našeg grada i čitavog grada Banjaluka”, rekao je Draško Sanivuković, gradonačelnik Banjaluke u septembru prošle godine.

Građevinske dozvole

Ovako je Stanivuković govorio mjesec dana pred lokalne izbore. Tada je podržavao građane koji su se bunili zbog gradnje dvanaestospratnice u centru grada. Danas kaže ruke su mu vezane.

“Prethodna administracija je dala sve jednu dozvolu do građevinske dozvole. Ako mi ne izdamo građevinsku dozvolu slijedi tužba gradu, prijava gradonačelniku i krivična prijava zaposlenima koji to ne daju”, Draško Stanivuković.

Optužbe idu na staru administraciju i kada je u pitanju aktivno gradilište u neposrednoj blizini Palate predsjednika, u tzv. rupi. Regulacionim planom predviđeno je pet plus povučena etaža, novi gradonačelnik najavljuje kompromis sa investitorima.

“Koliko će imati spratova? Pa negdje četiri, negdje sedam, možda negdje 10, različite etaže kako bi objekat dobio dinamiku i jedan savremeni izgled na koji će Banjaluka biti ponosna”, naveo je Stanivuković.

Obećanje građanima

Da postoji volja da se investitori zaustave, postojao bi i način, kategoričan je nekadašnji Stanivukovićev opozicioni partner.

“Samo treba Draško, da bi se zaštitio, da kaže – evo Cinema tower je kompanija koja postoji tri godine, prikazan profit 50.000, pa odakle vam je porijeklo novca za oblakoder od 12 spratova koji će koštati oko 10 miliona. Eto samo kaže – ja ne dam dok se ne ispita porijeklo novca, neka ti je prethodna vlast dala sve potvrde, idemo na javnu raspravu”, rekao je Nebojša Vukanović.

Kako će ova dva objekta u konačnici izgledati još nije poznato ali jeste slika Bijelog dvora. Ovaj objekat je za struku sporan sa mnogo apsekata. Osim što tvrde da se arhitektonski i stilski ne uklapa, sumnjaju i da neće biti ispoštovani elementi regulacionog plana.

“Imate situaciju da pored istorijskog objekta imate nešto što je neukusna kopija istorijskih stilova i prosto pravite jednu prostornu konfuziju”, naveo je Ognjen Šukalo, docent arhitekture.

Stanivuković je osim u izbornoj kampanji i na početku gradonačelničkog mandata građanima obećavao obračun sa, kako ih je nazivao tajkunima iz oblasti građevinarstva. Izvodio je bager pred Radišićev ugostiteljski objekat, no umjesto najavljenog rušenja terase kafića Kajak, raskopao je gradski parking.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!