Sporni audiosnimak: Zašto tužiteljice BiH nisu reagovale?

Vijesti 21. sep. 202118:432 komentara
Podijeli:

Odluka drugostepene komisije o statusu glavne državne tužiteljice još uvijek nije poznata. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) njenom advokatu Vladi Adamoviću još nije dostavilo pismeni otpravak, a sam Adamović kaže, ne očekuje to u narednim danima. VSTV šuti, iako je interes javnosti veliki nakon prvostepene odluke, koja, ako se potvrdi, Tadić će biti smijenjena sa pozicije koju obnaša. Ulje na vatru dolio je objavljeni snimak razgovora Tadić sa Osmanom Mehmedagiće, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

“Možda najbrutalnija rečenica jeste razgovor, između ove tužiteljice i direktora u kome se kaže ‘ti znaš da se ne može raditi visoka korupcija'”, kazao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Nema odgovora, zašto se ne može raditi visoka korupcija? Niti na brojna druga pitanja koja se nameću iz razgovora prvog čovjeka OSA-e Osmana Mehmedagića te glavne tužiteljice Gordane Tadić i njene bliske saradnice Ozrenke Nešković.

“Na onom snimku on kaže dođite da preslušate, u jednom trenutku čini mi se da govori o razgovoru dvojice tužilaca i poziva tužiteljicu da posluša snimak razgovora dvojice njenih tužilaca, koje je on, uvjeren sam nezakonito snimio. Potpuno je podredio tu instituciju. Kaže nisam ja analizirao, služba je analizirala moj predmet”, naveo je Konaković.

Za reakciju smo pitali i samog Mehmedagića. I danas bez komentara upućuje na saopćenje OSA-e u kome su saopćili da će ispitati nezakonito snimljen razgovor. Nije ključ kaže predsjednik SDP-a u tome ko je snimao, već kako se došlo u situaciju da direktor OSA-e ucjenjuje glavnu tužiteljicu.

“Ja se iskreno nadam da ćemo živjeti u zemlji gdje će takve agencije i takve službe biti u funckciji građana, u funkciji zaštite države, a ne u zaštiti ličnih interesa, da budu obavještajci jednog bračnog para. Privatni obavještajci”, istakao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Iz državnog Tužilaštva danas bez komentara. Jučer su saopćili da su zaprimili dvije krivične prijave protiv direktora OSA-e, zbog više kaznenih djela, između ostalog, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja.

“Ja mogu da razumijem da su tužiteljice i jedna i druga pokušale da se izvade, a nisu pokušavale da se usprotive toj ucjeni, jer one su jedna drugoj svjedok, i rekao bih toj osobi da ću ga tužiti zbog toga što pokušava to da izdejestvuje”, dodaje Nikšić.

Audiosnimak objavljen je u momentu kada VSTV odlučuje o statusu glavne tužiteljice. Iako je drugostepena komisija zasjedala, odluka još nije poznata. Reagovao je i Transparency International (TI).

“Najnoviji slučaj u kojem VSTV izričito zabranjuje da se odluka objavi, dok pisani otpravak ne bude dostavljen strankama u postupku, samo potvrđuje da je neophodno mijenjati propise o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca kako bi se garantovala transparentnost postupka i javnost rada”, kazali su iz TI.

I dok ova dva razdvojena procesa drmaju temelje pravosuđa BiH glavna tužiteljica radno posjećuje Beograd, gdje se sastala sa glavnim tužiocem za ratne zločine Haškog tribunala Seržom Bramertzzom, ali i kolegicama iz Tužilaštva u Srbiji Snežanom Stanojković i Zagorkom Dolovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar