Spremni za cyber napad nismo, niti na tome radimo

Vijesti 31. maj 202219:22 0 komentara

Posljedica turbulentnih dešavanja u Europi posljednjih mjeseci, su i opetovani cyber napadi. Mi bismo od ozbiljnijeg cyber napada, pretrpjeli bi ogromne štete. A, nemamo ni zakona, ni strategija.

Nije upaljen crveni alarm. Ali jeste žuti. A spremni za cyber napad nismo. Niti na tome radimo.

Sumnjive aktivnosti

Većina razvijenih zemalja ima specijalizirane odjele za cyber operacije, pri vojsci, obavještajnim službama, pa i u policiji, koji su namijenjeni za reagiranje u slučaju cyber ratovanja, ali BiH je tek na početnom nivou u formiranju takvih odjela. Dodatno zabrinjava činjenica da na nivou Federacije BiH, pa ni na državnom nivou, nema strategije za sigurnost mrežnih i informacijskih sistema.

Republika Srpska jedina ima CER tim čiji je posao prepoznati sumnjive aktivnosti, djelovati i ublažiti posljedice cyber napada i usvojene zakone koji regulišu ovu oblast.

“Federacija i država nemaju ni Zakon o informacijskoj sigurnosti ni zakon o kritičnoj infrastrukturi ni CERT-ove uspostavljene to je sigurno korak koji moramo uraditi, nadalje bez obzira na zaista odličan dokument koji je smjernica OEPSA za okvir cyber sigurnosti u BiH mislim da nam je ipak puno lakše kada imamo strategije”, rekao je Predrag Puharić, direktor akademskog CERT-a.

Jedina smo zemlja u regionu koja nema Strategiju kibernetičke sigurnosti dok zemlje u okruženju rade na evaluaciji već postojećih strategija.

“Mi mnogo treba da uradimo i u zakonodavnoj infrastrukturi u smislu harmonizacije naših propisa sa i međunarodnim konvencijama ali i sa obavezama koje smo preuzeli kao članica Vijeća Evrope i kao budući član EU. Posljedice su dalekosežne, ja se ne osjećam sigurno obzirom da, možda nije dobro da to kažem ali trebamo biti svjesni situacije u kakvoj jesmo, zaostajemo u ovoj oblasti”, naveo je Muhamed Budimlić, direktor CPRC-a.

Moguće posljedice

Smjernice za strateški okvir cyber sigurnosti u BiH napisane su još 2019, uz podršku OSCE-a. No nisu iskorištene. Sada iz ove organizacije doniraju opremu za uspostavljanje prvog tehničkog CER tima.

“Naglasila bih da je ovo iznad svega sigurosno pitanje i ne bi se trebalo posmatrati kao političko pitanje, ovo je pitanje koje je od suštinskog značaja za građane, za javni sektor i budući napredak će ovisiti kao što je kolega kazao o usvajanju neophodnih strategija kao i o hitnom pokretanju rada CERT-a u institucijama BiH”, rekla je Susan Penksa, šefica odjela za sigurnosnu saradnju misije OSCE-a

Cyber napadi se dešavaju svakodnevno. Brojka kompjuterskog kriminaliteta je izuzetno visoka. Prije 10 godina 1:100 000 neotkrivenih. Danas 1:milion. Pomoć u cyber zaštiti BiH daju međunarodne policijske agencije poput EUROPOL-a i FBI-ja. Što ipak ne ulijeva sigurnost u građane.

Posljedice bi mogle biti noćna mora kažu stručnjaci. Prekid snabdjevanja strujom, vodom, brojnih drugih usluga poput prevoza. No za paniku nema mjesta jer je takav napad teško izvesti. Nadležni nade polažu čini se upravo na to. Ali kad se već desi, kasno je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!