“Srbija iskoristila svoju šansu i nametnula se kao lider u imunizaciji”

Novi dan 15. mar 202109:35 > 13:06
N1

Profesor na fakultetu političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kazao je za N1 kako međunarodna zajednica treba imati sve manju ulogu ako želimo razviti demokratiju u BiH te kako je potrebno političkog i svakog drugog napora da počnemo razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

Govoreći o raspravi u NSRS, Šolaja je rekao “kako je očigledno da smo za 25 godina života naučili da međunarodne institucije upravljaju procesima, ali da je potrebno, u svrhu razvoja demokratije, smanjiti njihovu ulogu i sami odlučivati o svojoj sudbini”.

Na pitanje da li je moguće to da političari razgovaraju o ovim problemima bez da to zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe kazao je: “Uvijek postoji mogućnost. To jeste vrlo teško, ali ta mogućnost se mora otvoriti. Dok god je ovo stanje u kojoj su snažne međunarodne politike i to ne sve to nije moguće, krajnje je vrijeme da živimo svoji na svom i trebamo sami da ovladavamo tim procesima inače od EU nema ništa. Dok god je BiH ovakva možemo računati na razne konflikte, političke sukobe i radiklane politike koje će zarobljavati bilo kakav proces poput bržeg razvoja ekonomije”.

Komentirajući izjave Milorada Dodika o pokretanju razgovora o mirnom razlazu, Šolaja je naveo da je Dodik spominjao kako “BiH mora sama o sebi da provede unutrašnje rasprave o svojim elemntarnim odnosima i budućnosti”.

“Sve je to dio ustavnog uređenja. BiH je nedovršena država. Dok god se gradi na ovakav način, dok god imamo međunarodne predstavnike i ad hoc međunarodnu organizaciju koju zovemo Kancelarija visokog predstavnika, mi nećemo imati priliku da razgovaramo, raspravljamo i dođemo na nivo nečega što se zove normalna država. Sve države imaju unutrašnje konflikte u procesu demokratije i Njemačka i druge razvijene države, ali sada BiH treba da sve to rješava samo za sebe unutrašnjim diksusijama”, rekao je Šolaja.

Govoreći o referendumu, kazao je kako se o tome ranije razgovaralo, ali da to nije ušlo u Dejtonski paket te da “to ne znači da danas sutra neće sazriti neki uslovi da i to bude jedno od rješenja”.

“Ovo nije trik, to je politički stav koji je iznesen, a da se drugi određuju prema njemu. Imali smo referendume ‘91 pa vidite gdje je završilo. BiH nedostaje na svim stranama dosta iskrenosti da se kaže šta se doista želi. Mislim da naši izborni procesi, misleći na kampanje, ne pokazuju mnogo novih ideja niti ideju koja vodi ka stabilizaciji. Nije problem ako neki političar iznese ovakav ili onakav stav, problem je kada cijele zajednice stoje iza toga”, rekao je Šolaja.

Istakao je kako je “BiH zemlja nedefinisane tranzicije bez jasnih koncepata naših političkih zajednica te da svaka tranzicija počinje s demokratskim ustavom i onda se išlo dalje”.

“Nismo dobro postavili ciljeve i elementarne bazne korake, a prvi bazni korak je usvajanje ustava BiH koji treba da bude nešto što je djelo naših ljudi koji žive ovdje. Izgubili smo tri decenije i mnogi indikatori pokazuju to da se ide ka nivou ‘90-ih, ne znam o čemu pričamo”, rekao je Šolaja.

Govoreći o rekaciji vlasti tokom pandemije, kazao je kako je “stanje liderstva pokazalo da smo opterećni unutrašnjim raspravama umjesto da se izađe izvan BiH i završava gorući problem ljudi, a to je zaštita protiv pandemije i brza imunizacija stanovnika”.

“Mi smo svedeni na to da nekim mrvicama od vakcina pokazujemo da učestuvjemo u procesu. Vraćamo se onome koliko je uloga međunarodne zajednice, koliko umrtvila i stav stanovnika i političara i drugih prema političkoj odgovrnosti i mislimo da će visoki predstavnik riješiti kao mi ne riješimo, a očito da neće. Očito je i da naši lideri nemaju integritet. Primjer je Srbija koja je iskoristila svoju šansu i nametnula se, ne samo kao evropski, već svjetski lider kada je u pitanju imunizacija”, zaključio je Šolaja.